Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boxerská legenda Tyson v Praze. Nebyl jsem dobrý kriminálník, přiznal se

Autor: Patrik Vacek

Dojal české publikum. Boxerská legenda Mike Tyson ve čtvrtek večer v rámci turné po Evropě navštívil Prahu. V klubu Sasazu vyprávěl svůj životní příběh, kdy už jako dítě kradl a loupil, aby se z něj pak o několik let později stala sportovní ikona, která nadále zůstala rebelem. Co muž s přezdívkou Bestie prozradil v Praze?

Hned jak moderátor večera Libor Bouček ohlásil jméno ikonického zápasníka Mikea Tysona , sálem se rozezněl mohutný potlesk. Mike fanouškům, kteří za lístky na akci zaplatili až 10 tisíc korun, poděkoval, posadil se do koženého křesla a začal vyprávět svůj životní příběh.

„Byl jsem hodně divoké dítě, kradl jsem dost kol. Ve 12 letech jsem byl dvaatřicetkrát zatčen. Nebyl jsem dobrý kriminálník,“ rozesmál publikum Tyson, který měl za sebou tolik krádeží, že ho nechtěli pouštět ani do autobusu.

Ve vězení následně přičichl k boxu. „Vězení mě vůbec nezměnilo. Vešel jsem tam a vyšel jsem jako stejný člověk. Kdyby mě zlomilo, tak tu teď s vámi nesedím,“ prozradil Železný Mike. Že by mezi provazy v ringu uspěl, vůbec nevěřil. Spíš naopak. „Nemyslel jsem si, že budu dobrý boxer, protože jsem to nikdy nezkoušel,“ myslel si Tyson. Nakonec se stal nejmladším mistrem světa těžké váhy.

Slavný boxer Mike Tyson přiletěl do Prahy a vyprávěl svůj příběh
Slavný boxer Mike Tyson přiletěl do Prahy a vyprávěl svůj příběh

V ringu svedl desítky velkých zápasů, ale navždy se nejvíce bude mluvit jen o jednom. Nejkontroverznější moment v dějinách boxu se stal v roce 1997, kdy se Tyson zakousl do ucha Evandera Holyfielda a byl diskvalifikován. „Frustrovalo mě, že mi dával hlavičky. Kdyby mi nedával ty rány, tak k tomu nedošlo,“ upřesnil boxer, proč se zakousl do soupeře.

„Neměl jsem hlad, byl jsem jen naštvaný. Ani si nepamatuji, jak chutnal,“ pobavil znovu publikum Tyson.

Tento moment předznamenal jeho pád, který doprovázely i finanční problémy. Vydělal desítky milionů dolarů, ale přišel o ně. „Spoustu peněz jsem rozdal. Lidé je po mně chtěli. Klíčem, jak se dostat z dluhové pasti, byla moje manželka i dobrý splátkový kalendář, který jsem měl se státem a věřiteli.“

Prožíval období, kdy bral hodně drogy, ale díky nejbližším se z toho dostal. „Jestli mohu říci, že se mi něco povedlo, tak moje děti,“ dojal fanoušky Tyson a sklidil za to ovace vestoje. V Praze se moc nezdržel. Přiletěl ve čtvrtek odpoledne a už v pátek večer má vystoupení v Dublinu.