Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mamánek i pomoc od Jágra. Voráček popsal, jak od 16 let válčil v Americe

Autor: sjs

Zavzpomínal na dětství i chvíle, kdy poprvé naskočil na led v NHL. Hokejista Jakub Voráček může za velkou kariéru poděkovat otci i Jaromírovi Jágrovi, který mu v začátcích v Americe pomáhal.

Poprvé vkročil na kluziště ve třech letech a nebyl to nejlepší první krok.  „Praštil jsem se do hlavy a začal jsem plakat,“ vzpomínal Voráček pro server phillymag.com. Druhý den ho ale táta vzal znovu na led a malý Jakub se přestal bát.

„Táta mi koupil první brusle k Vánocům a začal mě trénovat až do mých třinácti let. Vždycky jsem se na něj mohl spolehnout,“ vyprávěl nejlépe placený český sportovec. Otec ho však naučil kromě bruslení i pokoře.

Jaromír Jágr hladí Jakuba Voráčka po helmě před jejich druhým vzájemným zápasem v sezoně
Jaromír Jágr hladí Jakuba Voráčka po helmě před jejich druhým vzájemným zápasem v sezoně

„Naučil mě, abych o nikom nikdy nemluvil špatně. Mnoho hráčů, se kterými jsem hrál, když jsem byl mladší, vždycky obviňovali trenéra nebo někoho jiného, ale nikdy nevinili sami sebe,“ řekl Voráček.

Zavzpomínal i na krušné začátky v Americe, kam odešel v 16 letech. „Nemluvil jsem anglicky, takže jsem se musel naučit jazyk a ještě porozumět jiné kultuře. Bylo to těžké. Hodně jsem volal domů. Byl jsem maminky chlapeček. Láska ke hře mě u hokeje udržela a starší hráči si mě vzali pod křídlo. Jaromír Jágr mi v kariéře obrovsky pomohl,“ uvedl hokejista, který se teď snaží stejně pomáhat mladým hráčům, aby také mohli okusit NHL.

„Můj první zápas v NHL byl neskutečný. Kroužil jsem kolem a díval se na všechny fanoušky na tribunách a najednou mi to došlo – Bože, opravdu jsem to dokázal.“