Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bruselský chlapeček poprvé čůral „česky“! Oblékli mu dres legendy

Autor: ČTK, iSport.cz

Červený atletický dres Emila Zátopka si do chladného bruselského odpoledne na druhý svátek vánoční oblékla slavná socha čůrajícího chlapečka. Před zraky stovek místních obyvatel i turistů se ve dlouholeté tradici jeho převleků poprvé dostalo na úbor z Česka.

Dres s číslem 903 připomíná Zátopkovy výkony na olympiádě v Helsinkách v roce 1952, kde získal tři zlaté medaile. Pro Belgičany je však patrně památnější událostí jeho výkon z bruselského stadionu, kde před 65 lety jako první člověk v historii zaběhl desetikilometrovou trať pod 29 minut.

Přibližně 60 centimetrů vysoká bronzová soška, v originále zvaná Manneken Pis, čůrá do fontány v centru Bruselu již 400 let. Během této doby již vystřídala více než tisíc kostýmů, o jejichž oblékání rozhoduje Řád přátel čůrajícího chlapečka.

Turista v Bruselu si fotí slavného čůrajícího chlapečka oblečeného v Zátopkově dresu
Turista v Bruselu si fotí slavného čůrajícího chlapečka oblečeného v Zátopkově dresu

"Pro občany Bruselu se vždy jedná o mimořádnou událost a tomu přes mrazivé počasí odpovídala i atmosféra," sdělila ČTK česká konzulka Sandra Miholová, která se společně se zástupci bruselské radnice slavnosti zúčastnila. Přihlížející doprovodili převlečení ikonické bruselské památky potleskem.

Český atletický úbor sestávající z červeného trikotu a bílých trenek zamíří z jednoho z turisticky nejnavštěvovanějších míst belgické metropole do muzea chlapečkových převleků. Mezi nimi je řada lidových krojů včetně toho slovenského, ale například i kostým Elvise Presleyho.

Se čtvrteční slavností je spojen i večerní charitativní běh, který na počest české legendy již desátým rokem pořádá belgický atletický časopis Zatopek Magazine. Čtyř- až osmikilometrová trasa akce, do níž se každoročně zapojí několik tisíc lidí, vede i kolem sochy samým srdcem belgického hlavního města.

Zátopek ožije na filmovém plátně. Legendu ztvární Václav Neužil
Video se připravuje ...