21. listopadu 2019 • 10:33

Olympijské symboly: logo OH pozná až 90 % světové populace

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moderní olympijské hnutí má celou škálu různých symbolů. Nejznámějším z nich jsou olympijské kruhy, patří mezi ně ale i olympijská vlajky nebo emblém. Co ale symboly znamenají a jak se používají? Vyvracíme jeden z největších mýtů o význam olympijských kruhů.



Symbol pěti propojených kruhů je jedním z nejznámějších log na světě a zároveň jednou z nejhodnotnějších komerčních značek. Pět propojených kruhů je symbolem olympijského hnutí. 

Podle údajů Mezinárodního olympijského výboru pozná olympijské logo 90 % obyvatel planety. Tento symbol je majetkem Mezinárodního olympijského výboru a s ním i všechna práva k jeho užívání. V České republice je dokonce zvláštní zákon, který olympijské symboly chrání.

Olympijské kruhy a jejich význam

Vzájemně propletené kružnice představují svět spojovaný olympijskou myšlenkou. Každý z nich má představovat jeden kontinent. Jednotlivým kontinentům ale nejsou přiřazeny konkrétní kruhy, jak se lidé často domnívají. Ani zvolené barvy se nepřiřazují jednotlivým kontinentům, mají odlišný význam. Barvy na kruzích jsou barvy všech v té době používaných státních vlajek, a je tak zastoupen každý stát. Podle svých slov tak Coubertin vytvořil „skutečně mezinárodní emblém“. Symbol také vyjadřuje propojenost celého světa.

Proč je kruhů jiný počet než kontinentů?
Zmatení způsobuje hlavně nejasná definice toho, co je kontinent. Pokud přijmeme definici, že kontinent je souvislá část pevniny obklopená mořem, dostaneme 4 kontinenty – Austrálii, Antarktidu, Ameriku a Eufrasii. Pokud ale akceptujeme průplavy jako dělící linii mezi kontinenty, máme jich najednou šest – Ameriku Jižní a Severní oddělenou Panamským průplavem a Eurasii a Afriku, oddělené Suezským průplavem. V tomto případě bychom se ale měli bavit spíše o světadílech – tedy o oblastech se společným historickým vývojem a kulturou. Nyní zpět k tomu, proč je kruhů na vlajce pět – může to být způsobené tím, že Panamský průplav se otvíral až v roce 1914, tedy ve stejný rok, kdy VI. Olympijský kongres návrh loga schválil, a až rok poté, co Coubertin logo vytvořil. Coubertin měl nejspíše na mysli Evropu, Asii, Ameriku, Afriku a Austrálii. Antarktida totiž nemá žádné stálé obyvatele, a tak ji nikdo nemůže reprezentovat na olympijských hrách. Ve 20. století se navíc Severní i Jižní Amerika považovala za jeden kontinent.

Olympijské kruhy nebyly součástí olympijského hnutí od jeho moderního počátku, vznikly až později. Návrh připravil Pierre de Coubertin, prvně ho použil v záhlaví dopisu v roce 1913. Olympijské hry, které se konaly o rok dříve, byly totiž významným mezníkem, který barona Coubertina ke znaku inspiroval. Této olympiády se totiž prvně účastnili sportovci ze všech pěti kontinentů.

Olympijská vlajka

Olympijská vlajka má na bílém podkladě umístěný olympijský symbol pěti kruhů. Přidává tak ještě bílou barvu, která je barvou míru. Poprvé byla vztyčena na olympijských hrách v Antverpách v roce 1920, kde byl i prvně použitý olympijský symbol. Antverpská vlajka je v současné době k vidění v olympijském muzeu v Lausanne.

Mír je pro olympijské hnutí stěžejním tématem
Moderní olympismus vychází ze starověkých základů, které obsahovaly i institut ekecheiria, posvátný mír. Ekecheiria trvala nejen po dobu her, ale i před a po. To proto, že kromě zákazu vstupu se zbraní v ruce na hry a přerušení všech válek zaručovala sportovcům bezpečnou cestu do dějiště her a zpět domů, i přes nepřátelská území. 

Olympijský emblém

Olympijský emblém je znak, který obsahuje olympijské kruhy doplněné nějakým dalším symbolem, nejčastěji národním. Většina národních olympijských výborů používá tedy jako logo olympijský emblém a ten český není výjimkou – olympijský symbol doplňuje česká vlajka. Všechny emblémy musí být schváleny Mezinárodním olympijským výborem. Emblém mají také každé olympijské hry.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud