Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Žádná sláva, ale... Neuvěříte, o kolik milionů si biatlonisté na MS přilepšili

Autor: om

Ke dvěma bronzovým medailím z mistrovství světa přidali čeští biatlonisté o víkendu už »jen« tři prémiová umístění. Ta je sice nenominovala na pódium, ale aspoň zvedla prémie.

V jednotlivcích bere prémie prvních dvacet závodníků, ve štafetách první šestka týmů. Na šampionátu v Itálii byly celkové prémie na každý závod jednotlivců navýšeny o 44 procent oproti standardu Světového poháru, pro štafety o 30 procent.

„Mrzí mě, že už jsem neměla sílu štafetu dotáhnout k medaili,“ litovala finišmanka Eva Kristejn Puskarčíková, která od Charvátové přebírala před posledním úsekem na druhém místě. Náplastí na čtvrté místo je aspoň prémie 87 500 korun pro každou z kvarteta.

Velká radost celého českého týmu. Na medaili z mistrovství světa čekal od roku 2017
Velká radost celého českého týmu. Na medaili z mistrovství světa čekal od roku 2017

Zajímavé je, že Lucie Charvátová během MS výdělkem 437 500 korun trumfla o 45 500 korun i báječné tři dny Ledecké z Crans Montany. Pro srovnání: Ester jela od pátku do neděle dva sjezdy a kombinaci SP. Za 11. místo brala 38 tisíc korun, za sobotní páté 118 tisíc a včera třetím místem vyjela prémii 236 tisíc, celkem 392 tisíc korun.

Nemá smysl přít se, zda je něco moc a jiný má zase málo. Peníze musí být z čeho vyplácet a nezáleží na tom, kdo umí na lyžích běhat, a ještě k tomu střílet, nebo sjíždí svah více než stokilometrovou rychlostí. Příjmy se odvíjí od globální popularity dané disciplíny, která se promítá do sledovanosti. Čím vyšší je, zejména pak v ekonomicky silných státech, tím větší balík jde pořadatelům za přenosová práva a za reklamy. Biatlon i sjezdové lyžování jsou na tom ze zimních sportů ještě relativně dobře.

6200591:full:true:true