Ivo Pospíšil
24. února 2020 • 10:40

Známky biatlonistů za MS: Dvojky pro ženy i Moravce, Krčmář čekal víc

Vstoupit do diskuse
0
  • Bronzová medaile měla pro český tým cenu zlata. Štěstí na obličejích českých závodníků je toho důkazem.Bronzová medaile měla pro český tým cenu zlata. Štěstí na obličejích českých závodníků je toho důkazem.FOTO: Český biatlon/ Petr Slavík

    Když se zde konalo poslední MS v roce 2007, Češi si odsud odvezli dvě medaile. Stříbro a bronz díky Michalu Šlesingrovi. Nyní, o 13 let později, urvali další dva bronzy. A zkušený matador zde prožil svou poslední vrcholnou akci. Jak se českým biatlonistům dařilo v Anterselvě v letošním ročníku MS?

  • ONDŘEJ MORAVEC (35 let) - známka Sportu 2

    Ondřej Moravec si dobře rozjetý vytrvalostní závod pokazil při poslední střelbě, na které se dvakrát mýlilFoto ČTK


    Umístění na MS: 3. místo ve smíšené štafetě, 46. místo ve sprintu, 22. místo ve stíhacím závodě, 16. místo ve vytrvalostním závodě, 13. místo ve štafetě mužů, 11. místo v závodě s hromadným startem

    Střelecká bilance: 87,2 % (82 tref /94 ran) – vleže 91,3 %, vestoje 83,3 %

    Co se povedlo: Cože? Ten borec neměl před třemi měsíci skoro nic odtrénováno a sotva se dostal ze zánětu jater? Pak se obdivuhodně vrátil zpět – a ve dvou z individuálních závodů byl i nejvýše hodnoceným českým mužem. V nabité konkurenci se probojoval do závodu s hromadným startem.

    Co se nepovedlo: Ani on už ale nemohl mladším zabijákům konkurovat. Paradoxně ho několikrát zradila střelba vestoje, kterou má rychlejší a často se v ní cítil komfortněji než při ležce.

  • MICHAL KRČMÁŘ (29 let) - známka Sportu 3

    Vyčerpaný Michal Krčmář v cíli vytrvalostního závoduFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Umístění na MS: 3. místo ve smíšené štafetě, 39. místo ve sprintu, 27. místo ve stíhacím závodě, 23. místo ve vytrvalostním závodě, 14. místo ve smíšené štafetě dvojic, 13. místo ve štafetě mužů

    Střelecká bilance: 80,1 % (81 tref/101 ran) – vleže 81,6 %, vestoje 78,8 %

    Co se povedlo: Coby finišman smíšené štafety ustál enormní tlak na posledních položkách a završil první český bronz na šampionátu. Každý individuální závod navíc skončil na bodech.

    Co se nepovedlo: Běžecky na špičku zdaleka nestačil a nezastřílel ani jeden čistý závod. K lepším výsledkům nebylo zkrátka kudy. Kvůli absenci v top 20 se ani neprobojoval do závodu s hromadným startem. Ve svých nejlepších letech od sebe očekával víc.

  • JAKUB ŠTVRTECKÝ (21 let) - známka Sportu 3

    Jakub Štvrtecký uzavřel sedmou desítkuFoto Petr Slavík/Český biatlon


    Umístění na MS: 47. místo ve sprintu, 54. místo ve stíhacím závodě, 70. místo ve vytrvalostním závodě, 13. místo ve štafetě mužů

    Střelecká bilance: 69,2 % (45 tref/65 ran) – vleže 81,2 %, vestoje 57,5 %

    Co se povedlo: Na svůj mladý věk absolvoval své druhé dospělácké MS, získal další zkušenosti. Ve štafetě se na rozdíl od Oberhofu a Ruhpoldingu vyhnul trestnému kolu.

    Co se nepovedlo: Hlavně v porovnání s předvánočním startem sezony v SP ho MS nezastihlo v ideální formě. Především kvůli mizerné střelbě vestoje se ani jednou neumístil v top 40. Pozor ale na to, že je věkem stále junior a to nejlepší má teprve před sebou.

  • MICHAL ŠLESINGR (37 let) - známka Sportu 3

    Michalu Šlesingrovi se závod nepovedlFoto Petr Slavík/Český biatlon


    Umístění na MS: 89. místo ve vytrvalostním závodě, 13. místo ve štafetě mužů

    Střelecká bilance: 74,1 % (23 tref/31 ran) – vleže 80 %, vestoje 68,7 %

    Co se povedlo: Z mužské štafety si paradoxně vedl nejlépe ze všech. Odstřílel jen s jedním dobitím a při rozjezdu týmového boje zajel velmi spolehlivě.

    Co se nepovedlo: Bohužel, jeho nejlepší léta jsou už pryč. V 37 letech byl už takhle nejstarším závodníkem v poli a na trati to bylo znát. Mladší divočáci ho snadno zdolávali. Nevyšel mu po sedmi chybách na střelnici ani vytrvalostní závod.

  • ADAM VÁCLAVÍK (26 let) NEHODNOCEN

    Adam Václavík si při vytrvalostním závodu ve slovinské Pokljuce neodpustil pět chybFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    Umístění na MS: 64. místo ve sprintu

    Střelecká bilance: 70,0 % (7 tref/10 ran) – vleže 80 %, vestoje 60 %

  • LUCIE CHARVÁTOVÁ (27 let) - známka Sportu 2

    Lucie Charvátová měla dobrou náladu i po stíhačceFoto REUTERS/Leonhard Foeger

    Umístění na MS: 3. místo ve sprintu, 42. místo ve stíhacím závodě, 46. místo ve vytrvalostním závodě, 4. místo ve štafetě žen, 29. místo v závodě s hromadným startem

    Střelecká bilance: 67,4 % (58 tref/86 ran) – vleže 67,4 %, vestoje 67,4 %

    Co se povedlo: Dvě velká pozitiva - šokujícím třetím místem ve sprintu se stala jedinou individuální českou medailistkou a ve štafetě žen prolomila i přes šest dobíjení sérii trestných kol. Shodila ze sebe definitivně psychický blok?

    Co se nepovedlo: Čtyřpoložkové disciplíny jsou pro ni však stále moc. Ve stíhacím závodě padla ze třetí příčky až do páté desítky a stále příliš mnoho chyb nadrobila i v individuálu a masáku.

  • MARKÉTA DAVIDOVÁ (23 let) - známka Sportu 2

    Skvělá střelba i výtečný běh Markéty Davidové posunuly českou štafetu do samého popředí závoduFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    Umístění na MS: 3. místo ve smíšené štafetě, 37. místo ve sprintu, 25. místo ve stíhacím závodě, 8. místo ve vytrvalostním závodě, 14. místo ve smíšené štafetě dvojic, 4. místo ve štafetě žen, 20. místo v závodě s hromadným startem

    Střelecká bilance: 81,1 % (95 tref/117 ran) – vleže 87,7 %, vestoje 75 %

    Co se povedlo: Ve smíšené i ženské štafetě splnila vždy klíčovou roli opory, která tým držela nejen během, ale i poctivou a přesnou střelbou. To ona vytáhla mix z pátého na druhé místo. S běžeckými časy patřila většinou do špičky.

    Co se nepovedlo: Přání fanoušků o individuální medaili však nenaplnila. Přesnost střelby ze štafet sem nedokázala přenést. Oproti poslednímu MS v Östersundu se zase o něco posunula, ne ale tak, aby to stačilo úplně na nejlepší.

  • EVA KRISTEJN PUSKARČÍKOVÁ (29 let) - známka Sportu 2

    Eva Kristejn Puskarčíková bude rozjíždět českou smíšenou štafetu při čtvrtečním startu mistrovství světa v italské AnterselvěFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    Umístění na MS: 3. místo ve smíšené štafetě, 24. místo ve sprintu, 44. místo ve stíhacím závodě, 10. místo ve vytrvalostním závodě, 4. místo ve štafetě žen, 23. místo v závodě s hromadným startem

    Střelecká bilance: 88 % (81 tref/92 ran) – vleže 85,1 %, vestoje 91,1 %

    Co se povedlo: Vynikající první úsek ve smíšené štafetě byl základem pozdějšího senzačního bronzu. Při střelbě vestoje chybovala málokdy a ve vytrvalostním závodě se vměstnala do desítky.

    Co se nepovedlo: Po lednových zdravotních potížích jí ale v závěru šampionátu úplně odešly síly. Ve finiši medailově rozjeté štafety se neubránila ataku rychlíků a v závodě s hromadným startem skončila i přes pouhé dva omyly až za první dvacítkou.

  • JESSICA JISLOVÁ (25 let) - známka Sportu 2

    Jessica Jislová v cíli sprintu těžce oddychovala, po dvou chybách na střelnici skončila na 81. místěFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    Umístění na MS: 70. místo ve sprintu, 4. místo ve štafetě žen

    Střelecká bilance: 72,7 % (16 tref/22 ran) – vleže 80 %, vestoje 66,6 %

    Co se povedlo: Znovu se ukázala jako spolehlivá rozjížděčka štafety. Na posledním úseku měla dokonce druhý nejrychlejší běh a dala základ pozdější české bitvě o medaili.

    Co se nepovedlo: O šanci startovat ve více závodech se připravila nepovedeným sprintem. Její progres oproti minulému MS byl stále jen drobný.

  • TEREZA VINKLÁRKOVÁ (21 let) - NEHODNOCENA

    Tereza Vinklárková si odbyla premiéru na mistrovství světaFoto Profimedia

    Umístění na MS: 62. místo ve vytrvalostním závodě

    Střelecká bilance: 80,0 % (16 tref/20 ran) – vleže 70 %, vestoje 90 %

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud