Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivé rozhodnutí! Americký olympionik (†43) si dobrovolně sáhl na život

Autor: ptr

Svět ledových koryt se vzpamatovává z kruté rány. Svůj život dobrovolně ukončil bývalý bobista Pavle Jovanovič (†43). Americký rodák se srbskými kořeny zasvětil svůj život bobování a byl nedílnou součástí světových závodů po mnoho let.

Účastník olympiády v Turíně v roce 2006 a bronzový medailista ze světového šampionátu v roce 2004 v německém Königssee byl považován za jednoho z nejlepších »brzdařů« své doby. Měl ideální parametry pro tuto pozici a plně toho využíval. „Netrénoval jsem všechny ty roky s jediným cílem, ale proto, že jsem to miloval,“ vyznal se ze své vášně v jednom z rozhovorů. Dlouhá léta reprezentoval USA, kde se narodil, ale na sklonku kariéry převlékl kabát a reprezentoval Srbsko, kde měl rodinné kořeny.

Poněkud zarážející okolností je, že se jedná již o druhého bobistu a týmového kolegu, který svůj život ukončil vlastním rozhodnutím. Před třemi lety stejně radikální a nevratný krok učinil Steven Holcomb (†37), který se předávkoval léky a navíc to zapil nemalým množstvím alkoholu. Není divu, že tak Pavleho rozhodnutí šokovalo kamarády a bývalé týmové kolegy.

„Pavle, nemohu uvěřit, že opět musím psát něco takového. Nemohu uvěřit, že jsi to ty, o kom píši. Moje osobní legenda – atlet, který nastavil standardy pro soustředění, oddanost a zápal - si tragicky vzal život ve věku 43 let,“ napsal na Instagram jeho olympijský parťák Steve Mesler. Ten také označil Jovanoviče za nejlepšího bobistu na světě po dobu šesti let a nejlepšího spolujezdce, kterého kdo kdy měl.

Pavle Jovanovič se zúčastnil olympijských her v Turíně
Pavle Jovanovič se zúčastnil olympijských her v Turíně