Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Před 70 lety STB zavřela mistry světa! Ušetřili jen Zábrodského! Kdo zradil?

Autor: pet

Smutné výročí si dnes připomíná český hokej. Přesně před 70 lety bylo křivě obviněno a odsouzeno ve vykonstruovaném procesu jedenáct československých reprezentantů. Až do konce svých životů někteří ze zrady vinili kapitána Vladimíra Zábrodského (†97), který v roce 1950 trestu unikl.

Co se tenkrát stalo? Komunistický režim se bál hromadné emigrace hráčů národního týmu, a tak jim znemožnil odletět do Londýna obhajovat zlato z mistrovství světa 1949. Oficiální verze zněla, že rozhlasoví reportéři nedostali víza a hráči tak odmítli odcestovat, což byl nesmysl.

Partu kolem Zábrodského to pochopitelně naštvalo, a tak šli do své Zlaté hospůdky U Herclíků zapít narození syna Jiřího Macelise. Tedy až na kapitána mužstva… Situace se vyhrotila, začaly padat peprné výrazy směrem k režimu, jenže poblíž seděli dva agenti STB.

Dovnitř pak vtrhli jejich kolegové a hráče pozatýkali. Tresty za velezradu byly kruté. Nejvíce, 15 let, dostal brankář Bohumil Modrý, který byl označen za vůdce spiknutí. Přitom v té době nebyl členem týmu a nenacházel se ani osudný večer U Herclíků. Hokejisté pak museli tvrdě makat v uranových dolech bez jakékoli ochrany. Vyvázl pouze Zábrodský, což dodnes živí spekulace, že měl se zatčením svých spoluhráčů něco společného.

Hokejový tým z mistrovství světa 1949
Hokejový tým z mistrovství světa 1949

„Táta mi jednou řekl, že si všichni myslí, že je udal, nebo v tom má prsty, ale nikdo to neprokáže. Jednou celou partu zval Zábrodský na jídlo, ale nikdo s ním nešel, ani jeden. Tak asi nějaký důvod měli,“ řekl Blesku Jan Konopásek, syn legendy Stanislava Konopáska, který dostal 12 let.

Ačkoli se jeho zapojení nikdy nedokázalo, mnozí Zábrodskému nemohli přijít na jméno. „Byl důvěrníkem STB. Domníváme se, že celý případ byl zinscenován ze strany Sovětů. Možná s nimi spolupracoval,“ tvrdil Augustin Bubník, který vyfasoval 14 roků. „Celé je to nesmysl, kluky jsem neudal,“ bránil se vždy kapitán, který měl v té době doma těhotnou manželku a režim se prý slitoval.

Kde je ale pravda, to se už asi nikdy nedozvíme.

Uvěznění reprezentanti v roce 1950

Bohumil Modrý (†46) 15 let
Augustin Bubník (†88) 14 let
Stanislav Konopásek (†84) 12 let
Václav Roziňák (†74) 10 let
Vladimír Kobranov (†88) 10 let
Josef Jirka (†74) 6 let
Zlatko Červený (†72) 3 roky
Jiří Macelis (†75) 2 roky
Antonín Španinger (†83) 1 rok
Přemysl Hainý (†67) 1 rok
Josef Štock (†58) 8 měsíců
---
Pozn.: Většina byla propuštěna předčasně, ti s největšími tresty v roce 1955 po amnestii prezidenta Zápotockého.