Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Žondra, který sedí za útok na hvězdu Kvitovou: Podal ústavní stížnost!

Autor: ČTK, red

Odpykává si jedenáctiletý trest vězení, ale nevzdává se. Radim Žondra, který byl odsouzen za napadení tenistky Petry Kvitové, podal ústavní stížnost. Informaci patrnou z justičních databází potvrdila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Odsouzený Žondra podal stížnost už v říjnu, ale zatím o ní není stále rozhodnuto. Většinu podnětů v trestních kauzách však ústavní soudci odmítají.

Tenistka se stala terčem útoku ve svém bytě v Prostějově v prosinci před čtyřmi lety. Dvojnásobná wimbledonská vítězka utrpěla vážné poranění levé ruky a nemohla několik měsíců hrát. Spekulovalo se dokonce o vynuceném konci kariéry. Lékařům se ale podařilo ruku po čtyřhodinové operaci zachránit. Petra Kvitová tak dál úspěšně hraje a v současnosti se drží v elitní desítce žebříku WTA.

Násilník od počátku vinu popíral, soudy ale nepřesvědčil. U Krajského soudu v Brně nejprve dostal osmiletý trest, Vrchní soud v Olomouci jej poté zvýšil dokonce na 11 let. Jedná se o souhrnný trest i za další činy.

Neuspěl ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu, o vině nejsou důvodné pochybnosti. „Zcela jednoznačně pak vyzněly výsledky provedených rekognic, při nichž poškozená s jistotou označila právě obviněného jako pachatele daného trestného činu. Vzhledem k tomu, že na něj do té doby neměla jakékoliv osobní vazby, neměla též jediný důvod jej identifikovat, pokud by ji v jejím bytě skutečně nenapadl,“ stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Žondra se do bytu Kvitové dostal pod falešnou záminkou kontroly kotle. Přiložil jí zezadu nůž na krk. Když se pokusila bránit, pořezala si ruku. Z bytu odešel poté, co mu dala 10.000 korun.

Radim Žondra na snímku z ledna 2020
Radim Žondra na snímku z ledna 2020