Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Medailisté z Tokia stále bez prémií: Prý se čeká na Zemana!

Autor: mib

V létě se přetrhli, aby pro Česko získali na olympiádě v Tokiu medaile. Národní sportovní agentura (NSA) jim slíbila milionové odměny. Ale »skutek utek«. Proč? Blesk zjistil bizarní důvod!

Na začátku srpna předseda NSA Filip Neusser (40) s velkou pompou oznamoval, že judista Lukáš Krpálek (30), kajakář Jiří Prskavec (28) a střelec Jiří Lipták (39) dostanou 2,4 milionu korun za vybojované zlato. Zkrátka neměli přijít ani ostatní úspěšní sportovci. NSA slibovala více než 17 milionů.

Vládní agentura však dosud peníze neposlala. „Nikdo mě nekontaktoval, je mi to jedno,“ pravil Prskavec rezignovaně Blesku. „Ani já nic nedostal,“ vzkázal jeho kamarád »Krpoš«. Šermíř Alexander Choupenitch (27), který v Tokiu získal bronz, rovněž na účtu nenašel žádný bonus od NSA. „Snad to přijde do konce roku, jinak by to bylo hodně nefér, když se o tom tolik mluvilo,“ vyjádřil se pro Blesk s tím, že jeho zahraniční kolegové už odměny mají.

Podle tiskového mluvčího NSA peníze sportovcům dorazí co nevidět. „Aby čekání na pana prezidenta nezdržovalo vyplacení odměn, tak jsme oslovily sportovní svazy o dodání údajů. Předpokládám, že příští týden odejdou sportovcům peníze na účty. Ale pokud bude mít Hrad dále zájem, společně ceremoniál rádi uspořádáme,“ řekl Blesku Jakub Večerka.

Momentálně se čeká
Momentálně se čeká

„Já su jeden z těch, kterým nevadí, že dorazí později,“ řekl s typickým brněnským přízvukem šampion v trapu Lipták. Někteří medailisté teď vyplňují nutné formality. Také proto NSA odmítá, že by došlo k zásadnímu zpoždění platby.

Oslovil nás pan prezident Miloš Zeman, že by chtěl úspěšné olympioniky přivítat a tam bychom jim odměny předali. Jenže pak musel poprvé do nemocnice a termín se posunul,“ vysvětlil mluvčí Jakub Večerka pro Blesk. Ačkoliv je Zeman momentálně hospitalizován na ARO, prý má stále zájem akci uspořádat. Tak hlavně, aby se Neusserovi lidé rozhodli konat a místo pompézního předání šeků Krpálkovi a spol. zaslouženou odměnu už konečně poslali!

Paráda, Lukáši! Famózní judista Krpálek získal pro Česko už třetí zlato z Tokia!
Video se připravuje ...