Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

WTA došla trpělivost s čínským mlžením: Kvůli Pcheng Šuaj zastavila tamní turnaje!

Autor: sm

Ženské tenisové asociaci došly poslední zbytky trpělivosti a ve středu večer s okamžitou platností zastavila veškeré tenisové turnaje v Číně. Reaguje tak na nečinný postoj země v kauze znásilnění, kterého se měl dopustit bývalý vicepremiér Čang Kao-li (75) vůči špičkové tenistce Pcheng Šuaj (35).

„S plnou podporou představenstva WTA oznamuji okamžité pozastavení všech turnajů WTA v Číně, včetně Hong Kongu,“ oznámil na Twitteru asociace její šéf Steve Simon. WTA přitom dlouho dopředu avizovala, že se tento razantní krok nebojí udělat. Čína před pár dny označila celou kauzu za zpolitizovanou.

„Jak řekla Pcheng ve svém příspěvku: ‚I když je to jako vejce narážející na kámen nebo přesto, že jsem jako můra přitahovaná k plameni a vybízející k sebezničení, řeknu o tobě pravdu.‘ Věděla, jaké nebezpečí jí hrozí. Přesto našla odvahu jít s tím na veřejnost. Obdivuji její sílu a odvahu,“ stojí v prohlášení šéfa WTA.

O čínské tenistce nebyly dlouho žádné zprávy poté, co vydala prohlášení o tom, že ji znásilnil někdejší vicepremiér země. Když se do věci vložila WTA, čínská státní média začala prezentovat aktuální fotky ze soukromí Pcheng Šuaj.
O čínské tenistce nebyly dlouho žádné zprávy poté, co vydala prohlášení o tom, že ji znásilnil někdejší vicepremiér země. Když se do věci vložila WTA, čínská státní média začala prezentovat aktuální fotky ze soukromí Pcheng Šuaj.

Připomněl, že vzápětí byl text tenistky z internetu smazán a diskuze o celé situaci byla v Číně cenzurována. Steve Simon také podotkl, že ačkoliv čínští úředníci dostali možnost ukončit tuto cenzuru a ověřitelně prokázat, že je Pcheng svobodná, žádným věrohodným způsobem tak neučinili.

Obavy o bezpečí a svobodu tenistky proto u WTA nezmizely. Asociace se také obává, že chování a slova sportovkyně nyní podléhají cenzuře, nátlaku a zastrašování. Právě proto nyní došla k rozhodnutí pozastavit veškeré tenisové turnaje na čínské půdě.

„WTA jasně řekla, co je zde potřeba, a my opakujeme naši výzvu k úplnému a transparentnímu vyšetření – bez cenzury – obvinění Pcheng Šuaj ze sexuálního napadení,“ připomněla hlava asociace a oznámila, že nyní se Čína žádných tenisových turnajů nedočká.

„Nechápu, jak bych s čistým svědomím mohl poslat naše sportovce, aby tam soutěžili, když Pcheng Šuaj nemá dovoleno svobodně komunikovat a zdá se, že na ni byl vyvíjen nátlak, aby odporovala svému obvinění ze sexuálního napadení. Vzhledem k současnému stavu věcí mě také velmi znepokojují rizika, kterým by všichni naši hráči a zaměstnanci mohli čelit, kdybychom v roce 2022 pořádali akce v Číně,“ stojí dále v prohlášení šéfa Steva Simona. Tomu je celá situace velice líto.

„Velmi mě mrzí, že to došlo až sem. Tenisové komunity v Číně a Hong Kongu jsou plné skvělých lidí, se kterými spolupracujeme mnoho let. Měli by být hrdí na své úspěchy, pohostinnost a úspěch. Pokud však Čína nepodnikne kroky, o které jsme žádali, nemůžeme naše hráče a zaměstnance vystavovat riziku pořádáním akcí v Číně. Čínští lídři nedali WTA na výběr,“ uzavřel Simon své vyjádření s vírou, že prosby asociace budou přesto brzy vyslyšeny.