Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čína ukázala zmizelou tenistku v baru: Nepřesvědčivé, říká šéf WTA

Autor: sm

Čínská státní média o víkendu odkryla další údajný důkaz o tom, že tenistka, která obvinila bývalého vicepremiéra země ze sexuálního zneužití, je v pořádku a výborném rozpoložení. Po fotografii v pokoji plném plyšáků poslala do světa video, na kterém si Pcheng Šuaj (35) užívá večeři s přáteli.

Fotografie i video sdílel na svém Twitteru šéfredaktor oficiálních novin čínské vládnoucí komunistické strany, Global Times. V příspěvku přitom označil WTA, Andyho Murraye, Novaka Djokoviće, US Open nebo Wimbledon. Právě hvězdy z tenisového prostředí plně podporují řádné vyšetření celého případu.

Samotná Pcheng Šuaj ve videu příliš nemluví. Ani konverzace, která je v klipu zachycena, není příliš výživná. Mluví se například o datu. „Zítra je 20. listopadu, že?“ ptá se muž. „Ne, 21. listopadu,“ opravuje ho žena.

Řeč je také o výkonu elitní tenistky a nadcházejících turnajích. „V minulosti jsme měli dva zápasy, ale nebyli jsme spokojeni s výsledky,“ říká třeba muž na videu. Kromě toho zmiňuje utkání, které se má uskutečnit druhý den: „Zítřejší zápas je závěrem devíti utkání za poslední tři měsíce.“ Nakonec hecuje větou: „Konec listopadu je konec roku, musíme se snažit co nejvíce.“

Šéf WTA Steve Simon prohlásil, že je sice pozitivní zmizelou tenistku vidět, ale zůstává stále nejasné, jestli je svobodná a schopná jednat sama za sebe. Bez nátlaků a jakéhokoliv vnějšího zasahování.

„Tohle video samo o sobě nestačí. Mám nadále obavy o zdraví a bezpečnosti Pcheng Šuaj a to, že obvinění ze sexuálního napadení je cenzurováno a bude zameteno pod koberec,“ vyjádřila se hlava WTA, která v uplynulých dnech dala najevo, že pokud Čína nebude celou kauzu vyšetřovat, asociace nemá problém zrušit plánované turnaje na tamní půdě.

Tenisová hvězda na svých sociálních sítích 3. listopadu zveřejnila informaci o tom, že ji dříve vysoce postavený politik Čang Kao-li (75) nutil k sexu. Příspěvek byl po 30 minutách smazán a po sportovkyni se slehla zem. Na Čínu následně začala tlačit WTA (Ženská tenisová asociace), aby celý případ vyšetřila. Čínská státní média obratem začala zveřejňovat věci, které mají sloužit jako důkazy o tom, že je Pcheng Šuaj v bezpečí a v pořádku.

Nejprve zveřejnili e-mail, který údajně poslala tenistka právě WTA. Asociaci přitom prosila, aby o ní nezveřejňovala informace bez jejího vědomí. Později se ve státních médiích objevily fotografie, na kterých si Pcheng Šuaj hraje s kočkou.

Čínská tenistka si údajně vyrazila s přáteli na večeři. Příliš uvolněně u toho ale nevypadala ani ona, ani někteří lidé u stolu.
Čínská tenistka si údajně vyrazila s přáteli na večeři. Příliš uvolněně u toho ale nevypadala ani ona, ani někteří lidé u stolu.