Martin Pešout
11. října 2021 • 20:45

Genderová revoluce na kurtech. Rozhodčí o milníku na Wimbledonu

Autor: Martin Pešout, TV iSport
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že čas od času má řízení fotbalového zápasu mužů na starosti žena, na to jsme si už zvykli. V létě ovšem genderová revoluce došla i do tenisu. Poprvé v historii Wimbledonu totiž finále mužské dvouhry rozhodovala žena. A to třiačtyřicetiletá umpirová sudí Marija Čičaková. Ta patří v rámci tenisového světa ve svém oboru k absolutní špičce a nedávno se účastnila i silně obsazeného WTA turnaje v Ostravě. 



Čičaková působí mezi elitou na okruhu WTA od roku 2012. Před sedmi lety rozhodovala wimbledonské finále žen, v němž Petra Kvitová porazila Eugenii Bouchardovou, zároveň nasbírala zkušenosti i v rámci olympijských her. 

Tenisové hnutí si zakládá na rovnoprávnosti, ATP s WTA úzce spolupracuje, díky čemuž mohlo dojít k historickému milníku a skutečnosti, že finále mužského singlu na grandslamu šéfovala žena.

„Doufala jsem, že se podobného okamžiku dočkám. Ve smyslu rovnosti to je velký krok kupředu. Když se podíváte na minulou a současnou sezonu, vidíte, že čím dál víc ženských rozhodčích rozhoduje mužské zápasy, a to na grandslamech i olympijských hrách. Jsme zkrátka schopné tyhle věci dělat. Neustále se zlepšujeme a dostává se nám i uznání, že tuto úlohu zvládáme,“ vypráví Čičaková. 

Tak jak si osobní cíle dávají hráči a hráčky, stejné to mají i rozhodčí. „Nemám však konkrétní ambice, chci být prostě nejlepší. Nedělám rozdíly mezi zápasy a turnaji, dávám všechny na stejnou úroveň. S motivací nemám problém, hodlám se zlepšovat jako rozhodčí, ale i jako člověk,“ reaguje Chorvatka na to, zda je pro ni důležitější řízení grandslamu nebo třeba olympijských her. Více ve VIDEU.

Všichni jsou tu milí, což je nezbytné pro dobrý tenis, tvrdí o Ostravě supervizorka WTA
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud