Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Účtování v Křetínského West Hamu: Sekera 793 milionů! Kolik půjde na posily?

Autor: zal

Mnozí fanoušci West Hamu v něm vidí spasitele. Nový spolumajitel klubu Daniel Křetínský (46) by mohl jejich očekávání brzy naplnit. A to i přesto, že »Kladiváři« potřetí v řadě skončili v hlubokém minusu!

Finanční zpráva za minulou sezonu 2020/21 říká: West Ham prodělal v přepočtu 793 milionů korun. To nezní jako dobrý důvod k novoročním oslavám. Obzvlášť když se tak stalo třetí rok za sebou. Nicméně i v zákulisí klubu se začíná dařit podobně jako Součkovi, Coufalovi a spol. na hřišti.

Výsledek hospodaření byl totiž i přes setrvání v červených číslech o 1,1 miliardy korun lepší než o sezonu dříve. A to West Hamu zcela vypadly příjmy ze vstupného, protože se celý ročník 2020/21 odehrál bez diváků. Klub odhaduje, že tím mohl přijít o 885 milionů korun, což znamená jediné – s financemi od fanoušků by byl v téměř stomilionovém zisku (na druhou stranu po posunu konce předchozí první covidové sezony ale vydělal více na televizních právech).

Určitě dobře to věděli i Daniel Křetínský a jeho lidé, když na podzim dotahovali koupi minoritního podílu (27 %). „Měli jsme možnost vstoupit do velmi dobře vedeného klubu s jasnou sportovní a finanční strategií a zajímavým potenciálem do budoucna,“ potvrdil pro Sport člen vedení klubu Pavel Horský. Pokud se trend udrží, návrat diváků i účast v Evropské lize by měly dostat »Kladiváře« za aktuálně probíhající sezonu – tady tu první s českým spolumajitelem – do plusu.

I když pro fanoušky jsou hlavním znakem prosperity výsledky na hřišti a rozpočet na posily, příchod Křetínského, který je i majitelem Czech News Center vydávajícího Blesk, do West Hamu zapůsobil hlavně v oblasti, která není tolik vidět. „Náš vstup pomohl zásadně snížit celkové zadlužení klubu, což považujeme za velmi důležité pro zdravou a silnou budoucnost klubu,“ uvedl jeho finanční ředitel Horský, který se teď chce soustředit na tři oblasti: hospodaření týmu, fi nancování West Hamu a přenos zkušeností do českého prostředí. Kladivy se bude zřejmě kout i Sparta.

885 »míčů« na posily

Přestupní okno je už čtvrtým dnem otevřené a příznivci West Hamu se nemůžou dočkat, kdo jím na Olympijský stadion proleze. Kouč David Moyes má mít na útraty kolem 30 milionů liber (885 milionů korun). Tolik činí odhad webu The Guardian, podle kterého budou »Kladiváři« řešit hlavně zraněními zdecimovaný střed obrany. Navíc na pořízení kanonu typu Patrika Schicka, o jehož příchodu se spekulovalo, by museli do rozpočtu pár zlaťáků přisypat.

Zisk/ztráta West Hamu

2017

+1268 mil. korun

2018

+513 mil. korun

2019

-826 mil. korun

2020

-1917 mil. korun

2021

-793 mil. korun

Křetínský koupil 27 procent akcií West Hamu. Cena? Až 5,5 miliardy korun.
Křetínský koupil 27 procent akcií West Hamu. Cena? Až 5,5 miliardy korun.