Pavel Hartman
2. ledna 2022 • 13:05

Český boss v Premier League. Jak se Křetínský dostal do ráje a co ho čeká?

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní příběh roku v českém podání? Nebyl napsán na olympiádě v Tokiu. Ani na letním fotbalovém EURO. Ale v anglické Premier League. Mezi majitele klubů nejbohatší, nejsledovanější a nejnáročnější fotbalové ligy na světě totiž vkročil poprvé v dějinách Čech – Daniel Křetínský, miliardář z Brna. Co to znamená pro něj i pro zemi, v níž se narodil?



Na prahu druhého tisíciletí chtěl Čechoslovák Peter Kovarčík prorazit do NHL. Měl zálusk na klub Florida Panthers. Do křesla generálního manažera hodlal obsadit Ivana Hlinku, do role sportovního ředitele Františka Černíka a na střídačku dodat kouče Slavomíra Lenera.

Jenže bublina rychle splaskla.

Uhlobaron Zdeněk Bakala to dotáhl dál. Před jedenácti lety rozšířil svoje podnikatelské portfolio o vlastnictví špičkového cyklistického profesionálního týmu Quick-Step. Před rokem se finančník s českým a americkým pasem stal držitelem majoritního balíku akcií ve švýcarském prvoligovém hokejovém klubu z Lausanne.

Ale i to je pořád slabá kávička.

Tu pořádně silnou uvařil až v letos v listopadu Daniel Křetínský. V šestačtyřiceti vydělal tolik peněz, že se mohl stát druhým největším akcionářem West Hamu United, firmy etablované v bájné Premier League!

Cena? Obchodní tajemství. Ovšem kvalifikované odhady oscilují kolem sumy 5 miliard korun za 27 % akcií. Záhy se z toho má vyklubat většinové vlastnictví.

Prostě pecka!

Abychom si rámcově vymezili, do jak pohádkového oceánu Křetínský vplul, zrekapitulujme si pár základních obrysů.

Živé přenosy z Premier League putují do 188 zemí. Skrz televizní obrazovky se na zápasy dívají 3 miliardy lidí. Další jsou na narvaných stadionech, pokud to covidová situace dovolí. Kluby si přerozdělují ročně jen z výnosů z televizních práv miliardy liber. Běhají tu nejlepší hráči na zeměkouli. Na střídačkách sedí nejlepší trenéři. Jsou tu bezkonkurenčně nejvyšší platy. Soutěž hýbe společností.

A samotný West Ham United? Posvátná značka založená už roku 1895. Klub z doků s masivní fanouškovskou základnou. Monstrum patřící na závěr elitní dvacítky světových nejvíc vydělávajících klubů. Od devadesátých let minulého století spolek anglicko-českého přátelství pod patronací průkopníka - legendárního brankáře Luďka Mikloška.

Nyní je česká stopa ve fotbalovém impériu ve východním Londýně historicky nejvýraznější. V kabině áčka chlapů sedí Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král. V ženském profesionálním týmu drží prapor šikovná slečna Kateřina Svitková.

Teď však příznivce West Hamu, a nejen v Británii, nejvíc zajímá pátý Čech do současné londýnské party. Všichni jsou zvědaví, jak se vybarví pro ně neznámý miliardář z Východu.

Proč West Ham válí: TOP standardky, křídla přes nohu, co Češi?
Video se připravuje ...

Mnozí do něj vkládají naděje, že bude pro klub stejně štědrým strýčkem jako Roman Abramovič pro Chelsea. Ten napumpoval během první desetiletky do týmových posil závratných 700 milionů liber, přivedl z Porta na střídačku hubatého a tehdy ještě i novátorského kouče Josého Mourinha a postupně začal kupit trofeje.

Ale tak horké to ze strany českého mecenáše zpočátku nebude, což už fanouškům v krátkém prohlášení naznačil. Ti si myslí své a pídí se, co je zač. Daniel Křetínský prostě důkladné magnetické rezonanci od hlavy až k patě

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud