Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Přepis výslechu Novaka Djokoviče: Tohle mu vyhrálo soud!

Autor: ljš

Byla očkovací výjimka pro Novaka Djokoviče opodstatněná? To v jeho soudní bitvě o možnost zahrát si letošní Australian Open nebylo vůbec rozhodující. Tenistův právní tým dovedl případ k vítězství díky chybě úředníků, kterou udělali během jeho zadržení na letišti.

Důvodem, proč soudce Anthony Kelly zvrátil rozhodnutí vlády zrušit Djokovičova víza, bylo, že tenisový šampion neměl dostatek času na to, aby na oznámení o zrušení mohl reagovat. Úředníci udělali chybu, když na něj tlačili a lhůtu mu zkrátili, což dokládají i přepisy jejich komunikace s tenistou, které soud zveřejnil.

Přepis zachycuje moment, kdy bylo Djokovičovi oznámeno, že jeho vízum má být zrušeno a že má 20 minut na to, aby to zvrátil.

Djokovič: Takže mi dáváte 20 minut, abych dodal doplňující informace, které nemám? Ve čtyři hodiny ráno? Myslím, že mě stavíte do velice trapné pozice, kdy ve čtyři ráno nemůžu zavolat šéfovi Tennis Australia, nemůžu se přes něj spojit s nikým z vlády státu Victoria.

Prostě mě stavíte do velice nepříjemné pozice. Nevím, co víc vám můžu říct. Myslím, já... Všechno, co mi řekli, že mám udělat, je tady.

A neseděl bych tady před vámi, kdybych nesplnil všechna pravdila a nařízení stanovená vaší vládou. Takže prostě, nevím, pro mě je trochu šokující, že mi prostě chcete zrušit víza - na základě čeho?

Příznivci Djokoviče tančí před budovou soudu, který rozhodl v jeho prospěch
Video se připravuje ...

V 5:20 bylo tenistovi řečeno, že bude mít na doplnění své výpovědi čas až do půl deváté. Ten s tím souhlasil. O hodinu později na něj ale úředníci udeřili znovu a své rozhodnutí o zrušení víz vydali už v 7:42. "Stěžovateli bylo upřeno právo se vyjádřit až do 8:30," uvedl k tomu soudce Kelly. Kdyby mu čas poskytli, mohl podle něj tenista kontaktovat příslušné instituce a dodat další důkazy, proč by jeho víza být zrušena neměla.

Pochybnosti o oprávěnosti Djokovičovy očkovací výjimky tak u soudu rozptýleny nebyly. Soudce pouze uvedl, že podle něj byla udělena po důkladném posouzení. 

"Myslím, že v tuhle chvíli to všechno stojí na právnické kličce. Hraniční kontrola udělala chybu, takže se vůbec nevyjasnilo, jestli by měl hrát s očkováním nebo bez. Myslím, že jestli mu bude povoleno hrát Australian open na základě technikálie, tak to je prostě tak, jak teď funguje svět. Vezmete si nejlepší právníky, kteří přijdou s kličkami a najdou cestu, jak vás z toho dostat," shrnul pro Sky News situaci britský tenista Roger Taylor.

Dění kolem Djokovičova případu sledujeme ONLINE>>

Djokovičův otec Srdjan na tiskové konferenci v Bělehradě
Djokovičův otec Srdjan na tiskové konferenci v Bělehradě