Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kouč, jehož vyhostili stejně jako Voráčovou: Může za to Djokovič!

Autor: ris

Po Renatě Voráčové a Novaku Djokovičovi se skrz covid dostal do problémů s australskými imigračními úředníky i chorvatský tenisový trenér Filip Serdarušič. Také on si vyjednal víza prostřednictvím zdravotní výjimky, poněvadž není očkován. Se svým svěřencem a bratrem Ninem prošel celní kontrolou bez větších problémů. Jenže věci se změnily, jakmile do země přicestovala světová jednička.

Kouč byl jedním z devíti lidí, kterým tamní tenisová asociace k výjimce pomohla. „Měl jsem plán B, ale když se otevřela tato možnost, jak do Austrálie odcestovat, tak jsem ji využil, ačkoliv očkován nejsem. V říjnu jsem totiž covid prodělal,“ vysvětloval Sedarušič pro SportKlub. „Můj agent tedy poslal na australskou federaci potvrzený PCR test i dokument o stavu protilátek v těle. Všechno pak dostala k posouzení lékařská komise, na jejímž základě jsem dostal zelenou. Email s rozhodnutím mi přišel 10. prosince,“ pustil se do vyprávění.

Do Austrálie se dostal letem, který pro hráče a jejich doprovod organizovala australská tenisová asociace. „Jakmile jsem celníkům předložil pas, byl jsem dotázán, zda jsem očkován. Odpověděl jsem, že ne, že jsem přicestoval na základě výjimky. Oddělili mě od ostatních cestujících a požádali o mé doklady s tím, že možná budu muset na čtrnáct dní do karantény.“

Izolaci předešel. Vstup do země měl skutečně vyřízen. Žádný problém. V Melbourne zůstal s bratrem Ninem tři dny. Pak se vydali na menší turnaj do Traralgonu. Jenže před čtvrtfinále k němu dorazilo nečekané předvolání na imigrační úřad.

„Bylo to v den Novakova přistání v Melbourne! Zavolali mi ve 22 hodin. Měl jsem dvě možnosti. Odcestovat domů legálně či znovu zažádat o vízum. Protože to by na devětadevadesát procent odmítli, rozhodl jsem se odcestovat. Nejsem tak významný jako Novak, nemám prostředky bojovat. Když zadrželi jeho, museli i nás ostatní,“ má jasno Serdarušič, který nevěřícně sleduje vyhrocenou situaci z tepla domova v Záhřebu.

Djokoviče je mu líto. Nikdo podle něj nechtěl porušit předpisy. „Lidé mají hnusné komentáře, ale... Já ani Novak jsme s myšlenkou lékařské výjimky nepřišli. Všechno se dělo podle jejich regulí a vízum jsme získali. Podle mě se to děje z politických důvodů. Na něm si mohou smlsnout, ale my jsme byli jen malé ryby,“ uvedl trenér. „Když tam pustili mě a Češku, proč ne jeho? Organizátoři grandslamu prostě věřili, že stejně jako my, vstoupí do země i Djokoviče. Kdyby nebylo Novaka, mně a Renatou Voráčovou by se to nestalo,“ dodal přesvědčeně.

Novak je momentálně v izolaci v hotelu s uprchlíky.
Novak je momentálně v izolaci v hotelu s uprchlíky.