15. ledna 2022 • 07:15

Djokovič je zpět v uprchlickém hotelu. Ministr řekl, proč má být hrozba

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič, který přiletěl do Austrálie obhájit titul na grandslamovém Australian Open, je znovu v tamním detenčním zařízení, sdělili podle agentury AFP jeho advokáti.



Australská vláda se obává, že přítomnost hráče, který není očkován proti covidu-19, může v zemi podpořit antivaxerské nálady. Australský federální soud rozhodl, že slyšení ve věci Djokovičova případu bude v neděli v 9:30 australského času, tedy v půl dvanácté v noci českého.

Ministr pro migraci Alex Hawke podle Sydney Morning Herald rozvedl, proč je podle něho Djokovič hrozbou pro veřejné zdraví. Když i s pozitivním výsledkem testu dělal rozhovor pro média, mohlo by to prý podobně ovlivnit australské občany, aby ignorovali izolace a karantény.

Djokovič označil své chování za chybu v úsudku. „Jeho případ může povzbudit či ovlivnit ostatní, aby se chovali podobně a nedodržovali příslušná opatření po pozitivním testu, což může vést k šíření nemoci a ohrožovat zdraví ostatních,“ má jasno ministr. 

Lidé protestující před detenčním zařízením chtějí osvobození všech uprchlíků
Lidé protestující před detenčním zařízením chtějí osvobození všech uprchlíků

Djokovičovi v Austrálii podruhé zrušili vízum a místo pokusu o získání desátého titulu na Australian Open by měl odcestovat. Srbský hráč se obrátil na soud. O tenistově startu na turnaji tak bude jasno až den před jeho zahájením.

Zástupce australské vlády v pátek při slyšení před soudcem naznačil, že čtyřiatřicetiletý hráč nebude deportován na hranice dříve, než soud definitivně rozhodne o jeho žádosti o zablokování deportace. Dodal ale, že Djokovič by měl na rozhodnutí soudu počkat v detenčním zařízení.

Ve stejném hotelu strávila pár nocí i česká deblistka Renata Voráčová, která stejně jako Djokovič dostala výjimku z očkování na základě prodělaného covidu a po týdnu volného pohybu byla zadržena. Vzhledem k nejistotě, zda by byl její případ včas vyřešen, z Melbourne odletěla a už je doma v Česku.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 5. 2022
16:45
6. 5. 2022
Fotbal

Fotbalisté Wolverhamptonu se budou muset v sobotním zápase Premier League na hřišti Chelsea obejít bez trenéra Bruna Lageho. Portugalský kouč měl pozitivní test na koronavirus a na Stamford Bridge s týmem nemůže odcestovat. Na lavičce ho v duelu s třetím týmem tabulky zastoupí trenér brankářů Tony Roberts. Lage je v izolaci, na přípravě na zápas se ale stále podílí.

Zprávy ze dne 6. 5. 2022
13:12
6. 5. 2022
Svět

Kvůli nepolevující pandemii koronaviru se v Číně opět ruší a odkládají významné sportovní akce.

  • Asijské hry, které se měly konat v září v Chang-čou, byly odloženy. Podle agentury Reuters o tom rozhodl Asijský olympijský výbor s tím, že budou přesunuty na příští rok.
  • Čína kvůli přetrvávající pandemii přišla o oba letošní mítinky atletické Diamantové ligy. Vedení seriálu dnes na webu informovalo tom, že místo Šanghaje a Šen-čenu se bude závodit v Polsku.
  • Blízko je údajně oznámení zrušení letní univerziády, kterou má v březnu hostit Čcheng-tu.
  • Nejistý je také osud mistrovství světa družstev ve stolním tenisu, které už bylo kvůli covidu-19 z dubna přeloženo na podzim. Šampionát by se měl rovněž v Čcheng-tu uskutečnit na přelomu září a října.
Zprávy ze dne 25. 3. 2022
14:52
25. 3. 2022
Svět

Čtyřnásobný mistr světa F1 Sebastian Vettel přijde kvůli covidu i o druhý závod sezony v Saúdské Arábii. V Aston Martinu ho nahradí Nico Hülkenberg.

Zprávy ze dne 24. 3. 2022
14:53
24. 3. 2022
Svět

Hvězdný rozehrávač Kyrie Irving bude moci znovu nastupovat v basketbalové NBA za Brooklyn i v domácích zápasech, i když nemá vakcínu proti koronaviru. Starosta New Yorku Eric Adams dnes udělil výjimku z očkování sportovcům, umělcům a zaměstnancům města, takže budou smět do uzavřených prostor. Podle dnešního Adamsova vyjádření vstoupí výjimka v platnost s okamžitou účinností. Těžit z ní budou například i neočkovaní baseballisté New York Yankees a Mets.

Zprávy ze dne 17. 3. 2022
10:57
17. 3. 2022
Svět

Německý pilot formule 1 Sebastian Vettel z Německa se kvůli nákaze koronavirem nezúčastní úvodní Velké ceny sezony v Bahrajnu. V kokpitu vozu týmu Aston Martin nahradí čtyřnásobného mistra světa tento týden jeho krajan Nico Hülkenberg, jenž je oficiálním rezervním jezdcem stáje. O výměně jezdců informoval Aston Martin na webu den před úvodním tréninkem na nedělní Grand Prix.

Djokovič v Austrálii? Na start bych spíš nevsadil, říká expert Sportu
Video se připravuje ...

Po propuštění na kurt. Podívejte se, jak Djokovič trénoval v Austrálii
Video se připravuje ...

Příznivci Djokoviče tančí před budovou soudu, který rozhodl v jeho prospěch
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
19
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud