Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Djokovič šokoval. Na focení šel i přes pozitivní test. Hrozí mu deportace?!

Autor: ris

 Dvacetinásobný grandslamový šampion Novak Djokovič (34) v prohlášení popsal, jak probíhalo prosincové období, během nějž byl pozitivně testován na covid. Přiznal, že se ve stavu nemocných účastnil focení a rozhovoru pro noviny l’Equipe: „Uznávám, že to byla chyba,“ připustila světová tenisová jednička! Problémy s vízy podle něho přišly kvůli administrativní chybě jeho agenta, která se může stát. Jen zaškrtl špatné políčko ve formuláři. Jeho přiznání však vzbudilo ještě větší rozpaky. Prý je na spadnutí jeho deportace ze země. Ministr pro imigraci Alex Hawke by měl konečný ortel vyřknout v noci ze středy na čtvrtek evropského času.

„Chci reagovat na přetrvávající dezinformace o mé činnosti a účasti na prosincových veřejných akcích s ohledem na můj pozitivní výsledek PCR testu na covid. Jsou to dezinformace, které je třeba vysvětlit zejména v zájmu zmírnění znepokojené komunity ohledně mé přítomnosti v Austrálii a v zájmu vyřešení celé situace, která je velmi zraňující a týká se mé rodiny,“ napsal Djokovič.  

„Zdůrazňuji, že jsem udělal maximum pro to, aby byla zajištěna bezpečnost všech a aby byla dodržena povinnost testování,“ ubezpečil. „V prosinci jsem se 14. zúčastnil basketbalového zápasu v Bělehradě, po němž bylo hodně lidí pozitivně testováno, aniž by měli příznaky. Podrobil jsem se tedy antigennímu testu, jenž vyšel negativně. Protože mnozí lidé byli stále víc pozitivní a kvůli opatrnosti, podstoupil jsem tedy rovněž PCR test.

Následující den jsem se na základě negativního antigenu zúčastnil akce s dětmi, kterým jsem předával ceny. Byl jsem bez příznaků a cítil se dobře. O pozitivním výsledku PCR testu jsem se dozvěděl záhy,“ zavzpomínal.

Po propuštění na kurt. Podívejte se, jak Djokovič trénoval v Austrálii
Video se připravuje ...

Už ve stavu oficiálně infikovaných porušil kvůli interview pravidla karantény. „Druhý den, 18. prosince, jsem byl v mém tenisovém centru v Bělehradě, abych se zúčastnil dlouhodobě naplánovaného focení a rozhovoru pro l’Equipe. Nechtěl jsem novináře zklamat. Zajistil jsem, abych se nikomu nepřibližoval. S výjimkou samotného focení jsem na sobě měl roušku. I když jsem bezprostředně potom šel domů do izolace, pro zhodnocení situace jsem si přiznal, že moje chování bylo chybou. Tento závazek jsem měl přeplánovat.“

Vyjádřil se také k celním problémům po příletu do Melbourne, kam se vydal s výjimkou v ruce od organizátorů prvního grandslamu sezony. „Můj agent se upřímně omlouvá za administrativní chybu při vyplňování formuláře, kde zaškrtl nesprávné políčko. Byla to lidská, neúmyslná chyba. Žijeme v náročné pandemické době a může se to stát. Dnes můj tým australské vládě poskytl další informace, aby tato záležitost byla objasněna,“ ujasnil Djokovič .

„Přestože jsem považoval za důležité všemi dezinformacemi se zabývat a objasnit je, nebudu se k nim již dále z maximálního respektu k australské vládě a jejím orgánům a současného procesu vyjadřovat. Hrát Australian Open byl pro mě vždy privilegium. Australian Open je milováno hráči, fanoušky a celou komunitou nejen ve státě Victoria a v Austrálii, ale po celém světě. Chci mít možnost soutěžit s nejlepšími hráči světa a předvést se na jednom z nejlepších podniků planety,“ uzavřel hráč.

Jeho právníci v noci na středu úřadům předložili zásadní dokumenty, které by mu prý mohli zajistit víza i účast na samotném turnaji. Podle mluvčího ministra pro emigraci Alexe Hawka by jejich prozkoumávání mohlo zabrat delší dobu. Grandslam v Melbourne přitom odstartuje už za pět dní 17. ledna.

Po jeho přiznání je ale  podle zdrojů deníku Daily Mail velmi pravděpodobné, že vývoj nabere rychlý spád. Navíc úplně jiným směrem, než si tenista přeje. Ačkoliv si plně uvědomuje, jaké reakce to může vyvolat, chystá prý australská vláda dokumenty k Djokovičovy deportaci. Jeho případné setrvání by prý mohlo vytvořit „nebezpečný precedens“ a země by neudržela svoji pověst „tvrdě bojujícího státu proti covidu“.

Čelní úředníky nejvíce zaskočilo Srbovo doznání, že ač prokazatelně infikován, vědomě porušoval pravidla izolace (čtrnáct dní povinné karantény). A také nepravdivé informace v imigračních dokumentech, z čehož později obvinil svého agenta.

Hawke by měl svoje rozhodnutí učinit v noci ze středy na čtvrtek evropského času...

Dění kolem Novaka Djokoviče sledujeme ONLINE ZDE>>>

Novak Djokovič při tréninku v Melbourne
Novak Djokovič při tréninku v Melbourne