Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Smutná tenistka Martincová. Náhle zemřel její slavný dědeček!

Autor: ris

Těšila se na Australian Open, poslední turnaj velké čtyřky, na němž si ještě nezahrála, když ji zasáhla smutná novina. Fedcupová reprezentantka Tereza Martincová (27) přišla o slavného dědečka. Milan Jílek, emeritní přednosta Ústavu tělesné výchovy 1. LF UK v Praze i vynikající sportovec, v pondělí 10. ledna náhle zemřel. Bylo mu 84 let.

„Ani nevím, co bych psala. Myslím, že je fér vám oznámit tuto nemilou zprávu, jelikož tu mám spoustu známých a kamarádů, kteří dědu znali,“ napsala hráčka fanouškům na instagramu a připojila smuteční oznámení. „Kdo by se s ním chtěl rozloučit, tak může. Nebo na něj zavzpomínat zapálením svíčky,“ dodala Martincová, která ucitla dědečkovu památku nejlépe, jak mohla. Výhrou v prvním kole v Melbourne nad Američankou Davisovou 7:5, 6:2.

Jílek, rodák ze Zruče nad Sázavou, zasvětil život medicíně. Na 1. lékařské fakultě se specializoval na teoretickou i praktickou výuku pohybových aktivit ve vztahu k zdravotní kondici člověka. Roky pomáhal českým vrcholovým sportovcům a sám byl v šedesátých letech reprezentantem Československa v běhu na 400 a 800 metrů. Právě na osmistovce se stal v roce 1961 republikovým šampionem i držitelem národního rekordu. Působil rovněž jako trenér.

Byl manželem úspěšné spisovatelky a scénáristky Markéty Zinnerové. Sám se stal odborným poradcem slavného seriálu z atletického prostředí Dlouhá míle, v němž excelovali Jan Čenský se Svatoplukem Skopalem. Svůj společný domov manželé našli v malebném Jindřichově Hradci, který si zamilovali, když přes něj jezdili z Prahy na chalupu na Vysočině. V jihočeském městě s Jílkem také v pátek 21. ledna proběhne poslední rozloučení.

Tereza Martincová ve finále LiveScore Cupu proti Karolíně Plíškové
Tereza Martincová ve finále LiveScore Cupu proti Karolíně Plíškové