Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Státním rozpočtem zchudne i sport: Komu seberou dvě miliardy?

Autor: man

Státní rozpočet, který navrhuje vláda Petra Fialy (57, ODS), šetří, kde se dá. Škrtům se nevyhnula i Národní sportovní agentura (NSA). Ta má dostat o 2 miliardy korun méně než loni. Kdo si krácení nejvíc odnese?

Zvýšení výdajů do zanedbaných sportovišť si při svém vzniku vytyčila NSA jako jeden z hlavních cílů. Jenže jí budou chybět finance. V návrhu rozpočtu ještě z dílny vlády Andreje Babiše (67, ANO) se počítalo s 5,9 miliardy korun, což bylo o více než miliardu méně oproti roku 2021. V návrhu současné vlády pak na sport je jen 4,6 miliardy.

Nedivte se

„Jednoznačně to naši situaci zhorší. Koukněte se na probíhající olympiádu. Lidé nadávají, že vypadneme v hokeji se Švýcarskem. Ale Švýcarsko dává do sportu přes 30 miliard ročně,“ řekl Blesku předseda NSA Filip Neusser (40). Podle něj by se ale škrty neměly dotknout dětských a mládežnických soutěží, nýbrž nových investic do sportovní infrastruktury. Na ty bude buď méně peněz, nebo se nezahájí vůbec.

Ženský sport dostane přidáno

Na jednu stranu NSA škrtá peníze do dlouho plánovaných investic, na tu druhou se rozhodla 150 miliony korun podpořit některé ženské kolektivní sporty, které u nás nejsou tak sledované a nemají velkou členskou základnu. Konkrétně vytyčila třeba přes 22 milionů korun pro ženský pozemní hokej nebo přes 14 milionů pro ženské ragby nebo vodní pólo.

Zdůvodňuje to tím, aby se dostalo více ženských týmů na letní olympiádu v Los Angeles v roce 2028. „Ženský sport je oproti mužskému dlouhodobě podfinancovaný,“ tvrdí předseda NSA Filip Neusser. Za peníze by se prý měli platit trenéři, nájemné prostor, cestovné nebo ubytování při sportovních soustředěních.