14. ledna 2022 • 12:45

Jizerská 50 počítá i s hobíky, chce být bezpečná. Pomáhá i Neusser

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžkařská Jizerská 50 by se po roční pauze letos opět mohla jet s amatérskými účastníky na startu. Organizátoři vyjednávají se zástupci Národní sportovní agentury (NSA) a Krajské hygieny v Liberci, aby se neopakovala loňská situace, kdy mohli závodit jenom elitní lyžaři.



„Současnou situaci s omikronem pečlivě sledujeme a nic nepodceňujeme. Jednáme s předsedou Národní sportovní agentury Filipem Neusserem o možných scénářích uspořádání ČEZ Jizerské 50. Ten tyto detailně připravené podklady konzultuje se zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR, konkrétně s ministrem Vlastimilem Válkem,” říká zástupce pořádající agentury Raul, Petr Lešek.

Organizátoři cítí podporu ze strany ministra zdravotnictví Vlastimila Válka i šéfa NSA Neussera. Aktuální podmínky, které umožňují účast až 1000 závodníků v rámci jedné startovní vlny, slibuje klasický třídenní program a drží se termínu 11. – 13. února 2022.

Jednotlivé závody by se odjely dle aktuálního programu, žádná ze startovních vln nepřekračuje limit 1000 účastníků. Organizátoři v první řadě dbají na bezpečnostní a hygienická pravidla, samozřejmostí jsou dezinfekce v prostoru celého zázemí, nošení respirátorů v zázemí závodu, kontrola teploty účastníků a další opatření, která zaručují bezpečný průběh celého víkendu.

Podle aktuálních podmínek můžou na start pouze ti, kteří mají platný certifikát o očkování nebo prodělání nemoci (nejdéle 180 dní od pozitivního testu).

„Zdraví a bezpečnost všech účastníků i organizátorů je pro nás na prvním místě, proto jsme připraveni všechna opatření dodržovat do nejmenšího detailu. Jizerská 50 bude bezpečným závodem pro všechny zúčastněné a budeme se striktně řídit pravidly, které budou aktuálně platné. Jsme připraveni i na variantu závodu ve vlnách s menším počtem závodníků, než je tisíc,” říká Lešek.

Organizátoři se mimo jiné také inspirují v zahraničí, například i italským modelem slavné Marcialongy, která se uskuteční 30. ledna, a to i pro hobby běžce. V Itálii se přitom denní nákaza pohybuje okolo 200 000 nakažených.

„Když je možné v Itálii uspořádat tak velký závod, jakým Marcialonga je, nepochybujeme o tom, že rozumný a bezpečný model zrealizujeme také v České republice pro Jizerskou 50,” říká Lešek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud