Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Putinova rukojmí? Americká basketbalová hvězda zůstává v ruském vězení

Autor: ris

Americká basketbalistka Brittney Grinerová (31) trčí za údajné pašování drog v ruském vězení, kde podle tamních médií zůstane minimálně do 19. května. Celníci ji zadrželi v únoru, když u ní našli nádoby s konopným olejem. S eskalující diplomatickou krizí kvůli válce na Ukrajině, panují obavy, zda nebude Rusko její stíhání uměle prodlužovat.

Jednička draftu WNBA z roku 2013 a kmenová hráčka Phoenixu si přijela přivydělat dolary do oblíbeného Jekatěrinburgu, jednoho z nejlepších klubů v Evropě, s nímž už čtyřikrát vyhrála prestižní Euroligu. Jenže tentokrát se na palubovku nedostala. Skončila ve vězení. 

Očekávalo se, že by v případu mohl nastat průlom. Grinerová se objevila ve čtvrtek u soudu, kde zopakovala, že je nevinná, soudce ale rozhodl pouze o prodloužení její vazby nejméně o další dva měsíce! Dva měsíce hrůzy a děsu v cele, kde jí podle agentury TASS navštívila členka veřejné kontrolní komise Jekatěrina Kaluginová. Ta uvedla, že dvojnásobná olympijská šampionka sdílí celu s dalšími dvěma ženami a nic jí nechybí. 203 cm vysoká pivotka má podle ní jediný zádrhel – krátkou postel.

Jak uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken, případ bedlivě sleduje také Bidenova administrativa, jež pověřila velvyslanectví v Moskvě, aby se momentální situací důkladně zabývalo. 

Američané si také stěžují, že jim Rusové důsledně odepírají přístup k jejich vězněným občanům. „Rusko musí dodržovat své zákonné závazky a umožnit nám poskytovat konzulární služby pro občany USA zadržované v Rusku,“ vzkázali. Nelze však pochybovat o tom, že v nastalé situaci držet Američany v šachu Putinovi zcela vyhovuje. Objevují se také spekulace, že celý případ basketbalové hvězdy může být vykonstruovaný.

Americká basketbalistka a dvojnásobná olympijská šampionka Brittney Grinerová
Americká basketbalistka a dvojnásobná olympijská šampionka Brittney Grinerová