Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Rozkol legend kvůli válce! Běloruska Domračevová zuřila, Lesser ji setřel

Autor: sm

Trénuje Číňany, bojuje za (Bělo)Rusy. Biatlonová legenda Darja Domračevová na instagramu láteřila nad zákazem, který postihl závodníky zemí, které se podílejí na krvavém útoku na Ukrajinu. S tím ale pořádně narazila u svého německého exkolegy Erika Lessera.

Domračevová  si na svém Instagramu nejprve posteskla, že se jí a jejímu muži, kterým je legendární Ole Einar Bjørndalen, olympijská sezóna v čínském týmu úplně nevydařila. Pak už se ale začala věnovat válce na Ukrajině. Stejně jako další sportovci z Ruska a Běloruska hlásala mír a lásku, samozřejmě ale z bezpečných pozic neosobních a nekonkrétních vyjádření.

„Ve světle celé konfliktní situace na Ukrajině je těžké myslet na příjemné věci. Mám obavy, ale věřím, že válka brzy skončí a nastane mír. Bohužel již dnes je počet obětí katastrofální. Žádný politický cíl by neměl stát lidské životy. Život je k nezaplacení a někteří by si to měli uvědomit a řešit konflikty civilizovaným způsobem,“ napsala bez upřesnění, kdo by se nad mírovým řešením měl zamyslet.

Pak už Domračevová ale nijak smířlivá nebyla. „Když už mluvíme o sportu, cítím absolutní nespravedlivost vůči těm sportovcům, kteří válku nezačali, kteří jsou proti vojenskému řešení konfliktů a kteří sport milují celou svou duší a věnují mu svůj život. Ve válce bylo zničeno mnoho lidských životů, tak proč se snažíme zničit ještě ty, kteří za současnou situaci nemohou?“ rozčilovala se biatlonová šampionka.

„Domnívat se, že vyloučení běloruských a ruských sportovců z mezinárodních soutěží pomůže vyřešit vojenský konflikt, je naprosto naivní. Podle mého názoru taková opatření pouze přispívají k rozdělování lidí,“ míní Běloruska.

Domračevové se zkrátka nelíbí, že by za Putinovy a Lukašenkovy kroky měli platit i běžní občané, včetně sportovců. „Ráda bych viděla tresty, pozastavení činnosti, disciplinární opatření za konkrétní porušení u konkrétních osob,“ žádá a tvrdí, že mnoho soupeřů, kteří dříve projevovali respekt, si dnes jen »kopne do svých kolegů, aby je vyřadili z boje«.

Takový přístup ale rozhodně nesdílí bývalý německý biatlonista Erik Lesser, který na příspěvek úspěšné Rusky zareagoval. „Děkuji, Darjo. A jaké je tedy řešení? Mohou Rusové a Bělorusové soutěžit jako za starých dobrých časů, nebo by měli soutěžit jako neutrální sportovci? Pokračovat dál, jako by se nic nestalo, přece není správné,“ píše ve svém komentáři. „Ve jménu Ruska se vede válka! Zákaz ruských vlajek a barev jsou minimální sankce. Co si o tom myslíš ty?“ zeptal se. Odpovědi se ale nedočkal, alespoň ne té veřejné..

Krásná Běloruska přitom rozhodně není typem sportovce, který by se politice vyhýbal. Dlouhé roky sloužila Lukašenkově propagandě, fotila se s ním a účastnila se dokonce osobně jeho páté inaugurace. Před dvěma lety ale vystoupila a odsoudila násilí, kterým běloruský režim zakročil proti svým odpůrcům. 

Bývalý mistr světa Erik Lesser Domračevové připomněl, že Rusko spustilo válku
Bývalý mistr světa Erik Lesser Domračevové připomněl, že Rusko spustilo válku