Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Becker jde do vězení! Soudkyně neměla s tenisovou legendou slitování

Autor: ljš, ČTK

Ve wimbledonské kravatě a se sportovní taškou, do níž si sbalil věci pro případný pobyt za mřížemi. Tak dorazil legendární tenista Boris Becker (54) k londýnskému soudu, který ho před třemi týdny uznal vinným z maření insolvenčního řízení. Dnes si vyslechl verdikt o trestu a ten je zdrcující... Soudkyně Taylorová ho poslala na dva a půl roku do vězení!

Porota soudu v londýnském Southwarku uznala Beckera před třemi týdny vinným ve čtyřech z 24 bodů obžaloby, mimo jiné z neposkytnutí veškerého soupisu majetku a tajení dluhů.

Tenisové legendě hrozil vysoký trest v maximální výši sedm let, ve hře ale byla i podmínka. Soudkyně se nakonec nad tenisovou legendou ale neslitovala a Beckera poslala na dva a půl roku za mříže. Proti rozsudku se wimbledonský vítěz může odvolat, trest ale musí nastoupit hned.

Becker se podle německého deníku Bild po vynesení verdiktu zhroutil. „Svalil se dopředu a opřel se o stěnu boxu,“ popsal reportér jeho reakci. Slzy v soudní síni těžce přemáhala i Borisova přítelkyně Lilian, která svému mužu stihla jen poslat vzdušný polibek. Zdrcený byl i Beckerův syn Noah, který svou »macechu« držel za ruku.

Ze skleněné kukaně, v níž soudní líčení sledoval, pak Beckera odvedla eskorta do místnosti, kde bude čekat na odvoz do věznice. O tomto postupu tenista samozřejmě věděl a pro tento případ se zařídil. Při odjezdu k soudu ho fotografové zachytili se zelenou sportovní taškou značky Puma, do níž si sbalil vše potřebné.

Odsouzen byl už jednou

Becker po svém bankrotu převedl stovky tisíc liber ze svého obchodního účtu na jiné účty, mezi něž patřily účty bývalé manželky Barbary a tehdejší manželky Lilly, s níž se rozváděl. Také nepřiznal nemovitost v Německu, bankovní půjčku 825.000 eur a podíl v technologické firmě.

Zproštěn viny byl naopak z obvinění, že nepředal většinu svých ocenění včetně wimbledonských trofejí a zlaté olympijské medaile. Část trofejí už Becker dříve prodal, aby umořil předchozí dluhy.

Becker všechna obvinění popřel a uvedl, že s věřiteli plně spolupracoval a dokonce jim údajně nabízel svůj snubní prsten. Také se podle svých slov řídil radami expertů.

Během dnešního slyšení žalobkyně Rebecca Chalkleyová řekla, že se Becker choval "promyšleně a nečestně" a že se "stále pokouší hledat vinu u jiných".

Beckerův osobní bankrot pocházel z půjčky 4,6 milionu eur od soukromé banky v roce 2013 a další půjčky ve výši 1,6 milionu dolarů od britského obchodníka o rok později.

Během šestnáctileté profesionální kariéry si vítěz 49 turnajů vydělal na odměnách 25 milionů dolarů. U soudu Becker uvedl, že o většinu peněz přišel kvůli finančně náročnému rozvodu a také kvůli dluhům, jež si nadělal poté, co po kariéře přišel o velkou část příjmů.

Becker se proslavil v roce 1985, kdy v 17 letech vyhrál jako první nenasazený hráč Wimbledon. Později se stal také světovou jedničkou a získal grandslamové trofeje z Australian Open a US Open. U soudu nestál poprvé, v roce 2002 byl v Mnichově odsouzen k podmíněnému trestu a pokutě za daňové úniky.

Becker při odchodu ze svého domu nesl sportovní tašku s věcmi pro případný pobyt ve vězení
Becker při odchodu ze svého domu nesl sportovní tašku s věcmi pro případný pobyt ve vězení