Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Basketbal zasáhla tragédie: Zemřel agent NBA a Nowitzkého bronzový parťák (†46)

Autor: pl

Basketbalový svět utrpěl nedávno podstatnou ztrátu. Umřel totiž bývalý německý reprezentant Ademola Okulaja. Rodák z Nigérie prožil bohatou hráčskou kariéru, po které působil jako agent v NBA.

Nečekaný Okulajův odchod nezpůsobil pozdvižení pouze v Německu. Na sociálních sítích mu kondoloval například osminásobný účastník NBA All-Star Game Vince Carter, který s Okulajou hrál na univerzitě v Severní Karolíně.

„Tohle se tak těžko čte. Budeš nám moc chybět, kamaráde. Odpočívej v pokoji. Modlím se za tvé děti a rodinu. Svou laskavostí jsi bezesporu pozitivně ovlivnil životy mnoha lidí. Jedna věc je jistá, nikdy nebudeš zapomenut,“ napsal Carter na Twitter.

Bronzová medaile či boj s rakovinou

Mezi jeho největší úspěchy patří bronzová medaile na světovém šampionátu v roce 2002. Tehdy si zahrál v jednom týmu s legendárním Dirkem Nowitzkim, který byl v té době už čtrvtým rokem v NBA, kde hájil barvy Dallasu.

Okulajovi v roce 2008 diagnostikovali rakovinu. Oficiální příčina smrti ale zatím nebyla uvedena. Po konci na univerzitě hrál Okulaja 10 let v Německu, Itálii, Španělsku a Rusku. Snažil se také prorazit v NBA, když se postupně zúčastnil tréninkového kempu Philadelphie, San Antonia a Utahu. Nikde ale neuspěl.

Po konci kariéry zastupoval coby agent hráče Dennise Schrödera, který aktuálně hraje za Houston Rockets. Stejně jako jeho bývalý agent, i Schröder je Němec. V minulosti nastupoval třeba za Los Angeles Lakers, Boston nebo Atlantu.

Basketbalový bronzový medailista ze světového šampionátu 2002 Ademola Okulaja, který zemřel ve věku 46 let
Basketbalový bronzový medailista ze světového šampionátu 2002 Ademola Okulaja, který zemřel ve věku 46 let