Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvojnásobný šampion NBA brání svou vlast: Vybaven puškou AK-47!

Autor: ptr

Bývalá basketbalová hvězda Slava Medvěděnko (43) má hned dva prsteny pro vítěze nejlepší ligy světa severoamerické NBA, ale chrání svou vlast jako každý jiný. Spoluhráč legendárního Kobe Bryanta (†41) nebo třeba Shaquilla O’Neala (50) se přidal k obráncům Kyjeva prakticky od prvního dne ruské invaze.

Medvěděnko strávil v NBA hned sedm sezón, z toho šest v dresu slavných Lakers z Los Angeles, kde také získal své dva tituly. Poslední rok před koncem kariéry pak hrál za Atlantu Hawks.

Nikdo by ho nenapadlo, co ho potká v pozdějších letech. Slava neměl žádné vojenské zkušenosti, ale když byla možnost pomoci své vlasti, tak neváhal. Vybaven jen dalekohledem a puškou AK-47 stráží nejvyšší budovu v Kyjevě.

Ta se nachází hned v sousedství místa, kde žije se svou rodinou. Pro server The Athletic popsal, že většinou se boje odehrávají především v noci a dny bývají klidnější. Popsal například jednu z děsivých nocí, kdy viděl více než dvacet ruských raket, které byly vypáleny ve snaze zničit systém radarů.

„Dokážete si to představit? Sedíte na kontrolním stanovišti a vidíte obrovskou zas*anou raketu jak vám letí nad hlavou?“ Popsal Slava strašnou zkušenost. I když se nyní zdá, že boje přímo v Kyjevě utichají, tak bývalý basketbalista se svou prací neustává. Založil a rozvíjí charitativní nadaci, která má za úkol pomoci ukrajinským dětem a zásobovat jídlem oblasti zasažené ruskou agresí.

Bývalý úspěšný basketbalista Slava Medvěděnko brání svou vlast
Bývalý úspěšný basketbalista Slava Medvěděnko brání svou vlast