Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rusko zuří kvůli »výmazu« krasobruslařských medailistů: Jasná diskriminace!

Autor: ptr

Tohle gesto Mezinárodní bruslařské unie (ISU) ruskou veřejnost pořádně dopálilo. Předseda výboru Státní dumy pro tělesnou kulturu a sport Dmitrij Sviščev zkritizoval rozhodnutí neumístit fotografii krasobruslařky Anny Ščerbakovové (18) na koláž olympijských vítězů. Cílené opomenutí dokonce označil za jasnou diskriminaci.

Že jde o naprosto úmyslné vynechání je neoddiskutovatelné. ISU totiž nezveřejnila fotografie úspěšných ruských krasobruslařů v galerii olympijských vítězů z Pekingu 2022. Ščerbakovová byla navíc nahrazena Japonkou Kaori Sakamotovou, která brala bronz. Vynechána byla i Alexandra Trusovová, která získala stříbro a na olympiádě se proslavila především svým hysterickým výbuchem, když zjistila, že se jí nepodařilo zvítězit.

Ignorováni byli navíc i členové ruského národního týmu, kteří ovládli soutěž družstev. Sviščev se to nebál nazvat „jasnou diskriminací“. „Mimo jiné i díky našim sportovcům se rozvíjí krasobruslení po celém světě,“ nepochybuje o ruském přínosu. „Ruští krasobruslaři jsou hnací silou tohoto sportu,“ nebál se promluvit v superlativech.

„Je úžasné, že sportovní funkcionáři berou a vymazávají olympijské vítěze z historie krasobruslení s takovou drzostí. To je nepřijatelné. Takové akce opět potvrzují politizaci mnoha mezinárodních sportovních federací,“ pokračoval ruský politik v komentáři.

Nutno uznat, že Rusko dlouhodobě patří k největším velmocím tohoto sportu. Na olympijských hrách v Pekingu získali ruští krasobruslaři dvě zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Olympijská vítězka Anna Ščerbakovová
Olympijská vítězka Anna Ščerbakovová