Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Úspěšná krasobruslařka opustila Pljuščenka: Není pro mě autorita!

Autor: ptr

Patřila k nejúspěšnějším krasobruslařkám, které trénovaly v akademii Jevgenije Pljuščenka (39), ale s tím je konec. Alena Kostornajová (18) se rozhodla, že světoznámý olympijský šampion už pro ni není dostatečně dobrý. Raději se vrátila k nechvalně proslulé trenérce Eteri Tutberidzeové.

Své rozhodnutí vysvětlovala v pořadu Skating Podcast. „Je to zajímavé. Předtím byli všichni moji trenéři jen ženy. Jak se ukázalo, nerespektuji mužského trenéra. Pro mě není autorita. Když pracuji se ženou, tak se spoléhám na její zkušenosti, znalosti a ne na patriarchát.

Pracovala jsem se silnými a nezávislými ženami, které dosáhly všeho. Chci se také osamostatnit. Proto jsem se rozhodla požádat Eteri Tutberidzeovou, aby mě vzala zpět a ona mi vyhověla,“ svěřila se Kostornajová se svými důvody k zajímavé změně.

Mladá krasobruslařka už ve své kariéře dosáhla nezanedbatelných úspěchů. V roce 2020 se stala mistryní Evropy a v sezoně 2019/20 ovládla i finále Grand Prix. Dále také brala jednou stříbro a dvakrát bronz na ruském národním šampionátu.

Zato olympijskému vítězi z Turína Pljuščenkovi se v poslední době krajně nedaří. Připravil sice krasobruslařskou show, která měla dát po sankcích jeho kolegům práci a prostor, ta se ale proměnila ve skandál. První díl v Tule sklidil obrovskou kritiku za všudypřítomný propagandistický podtext, v Petrohradě se pak vážně zranil jeden z krasobruslařů a fanoušci za tím vidí hamižnost Pljuščenka, který nechal zmenšit ledovou plochu a odebrat mantinely.

Ruská krasobruslařka Alena Kostornajová se synem Jevgenije Pljuščenka Alexanderem.
Ruská krasobruslařka Alena Kostornajová se synem Jevgenije Pljuščenka Alexanderem.