Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Atletka Hejnová krátce před porodem v slzách: Smrt legendy Dukly!

Autor: pl

Rána pro tuzemský svět atletiky. Přesně to je úmrtí trenéra Jiřího Šimiceho (†63), který v neděli tento svět opustil. Věnoval se například tréninku atletiky a plavání zrakově postižených, se kterými se zúčastnil paralympiády v Barceloně roku 1992. Na Šimiceho zavzpomínala i těhotná Zuzana Hejnová (35) nebo tyčkař Jan Kudlička (34), kteří ho znají z pražské Dukly, kde se stal legendárním.

S informací o jeho smrti přišel web Českého atletického svazu, na němž jeho zástupci vyjádřili upřímnou soustrast rodině a blízkým. Příčinu smrti neuvedli, ale podle dostupných zpráv zemřel nečekaně.

Svou kariéru spojil s Duklou už od samotného počátku. V ní mu byl začátkem 70. let trenérem Zdeněk Váňa, který měl později na starosti třeba Tomáše Dvořáka nebo Romana Šebrleho . Šimice se během aktivní kariéry věnoval především běhu na 400 metrů. Po ukončení kariéry pracoval se zdravotně postiženými dětmi. Nejdříve v roli učitele, a později jako pracovník střediska vzdělávání Pražské tělovýchovné jednoty.

Tohle je prostě v p*deli

Schopného kouče, který byl zároveň úspěšným podnikatelem, oplakali na instagramu například někdejší česká atletka Zuzana Hejnová . „Tohle je prostě v p*deli. Díky za vše,“ napsala rodačka z Liberce, která co nevidět porodí potomka.

Smutnil také český tyčkař Jan Kudlička , který ho má, stejně jako Hejnová, spojeného především s pražskou Duklou. „Jsou v životě zprávy, které člověk nečeká. Člověk, který nikdy neřekl: ,Ne, to nejde.´ Prostě Duklák,“ zavzpomínal Kudlička.

,,Reprezentoval" v Turíně

Jak už bylo zmíněno, mimo trenérskou dráhu se také věnoval podnikání, kde se mu hodila především znalost norského jazyka. Společně s manželkou, její sestrou a švagrem založili během devadesátých let rodinnou firmu Kama. Jeden z největších úspěchů firmy nastal v roce 2006 na ZOH v Turíně, kdy měli čeští olympionici na svých svetrech jejich norské vzory.

Kromě toho byl také ředitelem soukromé vysoké školy architektury Archip v Praze. Sám byl před dvanácti lety u jejího vzniku.

Zemřela legenda Dukly Jiří Šimice
Zemřela legenda Dukly Jiří Šimice

Valenta se ptá Hejnové: Jak vypadají atletické pařby?
Video se připravuje ...