Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Nezmar Váňa už je realistou, choutky ale před startem Velké má: Hned bych jel!

Autor: rau

Starý muž s bičem, pro nějž bylo závodění závislostí, už ví, že při milované Velké pardubické do třmenů nenastoupí. Choutky vyhoupnout se na hřbet koníka a ještě jednou přeletět taxis ale Josefa Váňu (70) nepřešly.

Nejslavnější steeplechase kontinentu vyhrál osmkrát. O všech jedenatřiceti překážkách by mohl psát romány. „A jel bych klidně i dneska. Zvlášť, když nejsou jezdci,“ řekl pro idnes.cz legendární žokej.

Dostihy jako lék

Závodění na něj mělo blahodárný vliv. Šrámy na zhuntovaném těle se mu díky adrenalinu hojily rychleji. „Byl jsem magor,“ přiznal. „Jednou jsem si roztříštil holenní kost na osm kusů a za deset dní jsem byl zpátky v sedle,“ líčil. „Touha vyhrávat a strach, že mi utečou dobří koně, mi dočista zatemnily mozek,“ dodal.

Není fíza

Teď už ví, že postavit se na start by byl hazard. Čas nezastavíš. Naposledy si skočil velkou vodu před devíti lety. „Bohužel, fyzička už mi chybí,“ přiznal soudně před dnešním startem 133. Velké pardubické (16:00, vysílá ČT1 a ČT sport). O to víc dává energii desetiletému ryzákovi jménem Lodgian Whistle. Je čtvrtým největším favoritem nedělního grandiózního vrcholu sezony, jediným Váňovým svěřencem. V opratích ho bude mít Ondřej Velek.

Nedělní favorité

Kůň Kurz
Sacamiro 4,25:1
Argano 7:1
Talent 8,75:1
Lodgian Whistle 9:1
Mr. Spex 9:1

Váňa vyhrál nejslavnější steeplechase kontinentu osmkrát.
Váňa vyhrál nejslavnější steeplechase kontinentu osmkrát.