Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Čechmánkův krach podnikání a plat 24 a půl tisíce korun: S dluhy do hrobu!

Autor: mib

Do rakve by pozůstalí mohli dát Romanu Čechmánkovi (†52) blyštivé trofeje z jeho hokejové kariéry. Ale pohřební rubáš bude mít bývalý reprezentační gólman utkaný hlavně z dluhů, které nasekal při neúspěšném podnikání.

»Čeman« betony uložil do skříně na jaře 2009 a pak se vrhl do investic včetně minipivovaru, které, mírně řečeno, nevychytal. Byť si v přepočtu na dnešní ceny vydělal jen díky angažmá v NHL zhruba 330 milionů korun, půjčoval si od známých včetně parťáků z nároďáku Miroslava Blaťáka (41) a Petra Čajánka (48) nebo dcery Kateřiny (30), měl úvěry od bank. Utrácel další peníze, i když musel vědět, že je nebude moct vrátit!

V roce 2014, kdy soud vyhlásil konkurz na Čechmánkův majetek, se přihlásili věřitelé o částku ve výši cirka 90 mil. Kč. V dražbě pak část odkoupila firma bývalého senátora a miliardáře Iva Valenty (69). Dle insolvenčního řízení Čechmánek před smrtí dlužil ještě 70 »míčů«, přičemž hodnota jeho majetku – ten si navíc nárokuje exmanželka – byla vyčíslena jen na 50.

„Dlužník předložil smlouvu s klubem HC Uherské Hradiště za odměnu ve výši 24 500 Kč měsíčně,“ sdělil letos v létě insolvenční správce. S takovou almužnou by dluhy u Čajánka a spol. nevyrovnal, ani kdyby žil 100 let.

Tohle po něm chtěli

jméno dluh v Kč
Oldřich Štefl 26 100 004
PASSVILAN plus a. s. 19 187 400
Petr Čajánek 8 551 024
Miroslav Blaťák 2 000 000
Kateřina Čechmánková 1 050 001

 

Na tohle si půjčoval

  • pivovar ve Zlíně (32 mil. Kč)
  • dům v Holešově (50 mil. Kč)
  • bývalý domov důchodců v Prostějově (13 mil. Kč)
  • apartmán v Čeladné (5 mil. Kč)
  • statek v Chorvatsku (15 mil. Kč)

Co bude teď dál?

Tíživá fi nanční situace zesnulého Romana Čechmánka brzy může přejít na jeho tři potomky. Ti se však mohou dědictví raději vzdát. Soud nyní jednání o dluzích dle obvyklé praxe přeruší, než se Čechmánkova rodina vypořádá s dědictvím.

„Obecně pokud výše dlužné částky přesahuje hodnotu majetku dlužníka, mohou se dědicové dědictví zřeknout. Nedostanou tedy žádné plus, ale nebudou mít ani minus,“ vysvětlil Blesku advokát Jan Černý. „Jedinou šancí věřitelů v takových případech bývá, že děti mají k některé z tátových věcí silné citové pouto. Pak by pozůstalost přijaly,“ dodal Černý.

Výroky některých z věřitelů

„Roman chtěl půjčit na pivovar. Nebyl to pro mne problém, znám jej dlouho, i jeho manželku. Ale o své peníze jsem přišel!“ – Miroslav Blaťák u soudu v roce 2018

„Byli jsme kamarádi. Necítím se být podvedený. Že mi nebyl schopný vrátit? Dovedla ho k tomu situace.“ – Petr Čajánek u soudu v roce 2018

Roman Čechmánek po sobě zanechal vysoké dluhy
Roman Čechmánek po sobě zanechal vysoké dluhy