Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smutek ve světě Rallye Dakar: Smrt Lopraisova legendárního soupeře!

Autor: pl

Svět motorsportu je zase o něco temnější. Jan De Rooy (†80), legenda prestižního závodu Rallye Dakar a vyzyvatel Karla Lopraise (†72), v úterý 30. ledna vydechl naposledy. Co bylo příčinou úmrtí věhlasného závodníka?

Málokterý jezdec zanechal v prostředí závodu Rallye Dakar takový odkaz jako právě on. Jan De Rooy, bývalý závodník, který proháněl i Karla Lopraise, dodnes platí za jednu z nejvýraznějších postav, která kdy usedla za volant kamionu na tomto vyhlášeném podniku. Jako důkaz může posloužit fakt, že s obrovským kolosem předjížděl na Dakaru dokonce i mrštnější auta!

„Po velmi krátké nemoci náš táta, manžel a dědeček pokojně zemřel a znovu se shledal s naší milovanou Annie. Své dopravní společnosti De Rooy, která loni oslavila sté výročí, věnoval 65 let,“ informoval rodinný podnik podle nizozemského webu Eindhoven News. De Rooy přitom kariéru začal v kategorii osobních automobilů.

Až na žádost společnosti DAF, která ho zastupovala, přesedlal na nákladní vozy. Že se tohle rozhodnutí vyplatilo, dokazuje Rallye Dakar z roku 1987, kde naprosto dominoval. A to tak moc, že ve dvousetkilometrové rychlosti předjížděl lídra osobních automobilů. Kromě toho za sebou nechal i Karla Lopraise, který na něho na druhém místě ztrácel těžko dosažitelných 14 hodin.

Po tomto triumfu dostal od DAF svobodu ohledně přípravy vozu na následující ročník. Vsadil na X1 s výkonem 1200 koní. Nejednalo se ale o jediný náklaďák, na který ukázal. Druhý vůz se ale během jedné z etap převrátil a následky byly fatální. Nehoda si totiž vyžádala život navigátora Keese van Loevezijna, přičemž řidič Theo van de Rijt utrpěl zranění. Tohle neštěstí De Rooye zasáhlo. A to tak, že vskutku pořádně. Úspěšný sportovec se z prostředí Rallye Dakar vypařil na dlouhých 14 let.

Až v roce 2002 kývl na žádost svého syna Gerarda. Definitivní konec kariéry tedy přišel až o sedm let později. A co jeho syn? Ten slavil na Dakaru celkové prvenství hned dvakrát. Nejdříve v roce 2012 a poté o čtyři roky později. Navíc soupeřil s Alešem Lopraisem, synovcem českého velikána Dakaru.

De Rooy byl za volantem kamionu machr
De Rooy byl za volantem kamionu machr