Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trofeje, Baník a teď dotační malér: Vackova dráha po boku kumpána Flégla

Autor: as

Tajemný patron. Pro jedny bílý kůň, pro druhé šikula tahající za nitky. Mezi obviněnými v kauze dotačních podvodů měl uváznout i někdejší šampion Daniel Vacek (52).

Je strýcem tenistky Nicole Vaidišové (34), manželky Radka Štěpánka (45). Tenisem vydělal v 90. letech minulého století přes sto milionů. Hráč elitní třicítky, který se stal úspěšným hlavně díky čtyřhře – po boku ruské hvězdy Kafelnikova vyhrál tři grandslamy.

Nicméně první úspěchy v deblu sbíral po boku kámoše Vojtěcha Flégla (56). V roce 1990 spolu ovládli hned tři turnaje. Pak se jejich cesty rozešly a oba se výrazněji setkali až po svých kariérách. V roce 2003 bylo oznámeno, že majitelé fotbalového Baníku Ostrava Hadamczik s Lamichem prodali 75% akcií Vackovi – »zmizelému« tenistovi žijícímu v Nizozemsku, jehož v Česku zastupoval... Flégl!

Ten klub fakticky řídil. „Majitelem je ale Dan, nikdo jiný do chodu klubu mluvit nebude,“ tvrdil Flégl, předseda dozorčí rady. V zákulisí se ještě pohyboval Tomáš Petera (53), další eso z tenisového prostředí, který po šesti letech Baník oficiálně převzal.

Časem se Vacek vrátil do Česka i k tenisu, v posledních letech trénuje reprezentanta Macháče. Vazby na kámoše Flégla, jenž se mezitím stal šedou eminencí tuzemského tenisu a pravou rukou neomezeného vládce Kaderky, nejspíš ještě posílil. Budou snad spolu skládat účty i před soudem?

Vacek je zapletený do dotačního maléru
Vacek je zapletený do dotačního maléru