Jan Jaroch
28. února 2024 • 16:18

Tenisová kauza: obviněný je i šampion Vacek. Svazu ale nehrozí ochromení

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Škodu téměř patnáct milionů korun při zneužívání státních dotací pro Český tenisový svaz způsobila pětice obviněných lidí a stejný počet právnických osob. Uvedl to státní zástupce Ondřej Trčka pro iRozhlas.cz. Pátým obviněným je bývalý tenista Daniel Vacek, v současnosti trenér daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče a bývalý deblový spoluhráč Vojtěcha Flégla, jedné z ústředních postav případu.



Středu strávila čtveřice obviněných – prezident tenisového svazu Ivo Kaderka, generální sekretář Jakub Faster, finanční ředitelka Hana Baierová a člen Rady ČTS Vojtěch Flégl pokračujícími výslechy na policii. Ta má 48 hodin na rozhodnutí, zda obviněné vezme do vazby. Lhůta vyprší ve čtvrtek ráno. Pátý obviněný Daniel Vacek je podle informací Sportu mimo republiku, na turnaji v Dubaji doprovázel svého svěřence Tomáše Macháče.

Během středy nadále detektivové pokračovali i v domovních prohlídkách a sbírání důkazů. Pětice je obviněná z dotačního podvodu a ze zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Právní kvalifikace u obviněných osob není stejná. Za dotační podvod hrozí pět až deset let vězení, za zjednání výhody dva až osm let.

„Pokud jde o škodu, která se týká toho dotačního podvodu, tak ta je v současné chvíli vyčíslena na čtrnáct a půl milionu korun,“ řekl serveru irzohlas.cz státní zástupce Ondřej Trčka, který případ dozoruje. Částka se ale podle něj může ještě zvýšit.

Hlavními osobami případu jsou svazový prezident Kaderka a jeho blízký spolupracovník Flégl, který je členem dozorčí rady a Rady ČTS a coby dlouholetý pořadatel akcí představuje výkonnou sílu svazu. Svaz například v roce 2021 poslal spolku Orel Jednota Praha – Balkán víc než 40 milionů korun, třetinu státní dotace pro tenis. Spolek ovládá právě Flégl, finance měl využít k pořádání menších turnajů. Na to si najímal soukromé firmy, mezi nimiž byly i ty, které patří jemu samotnému, jeho manželce či údajně i Danielu Vackovi. Společnosti si účtovaly v některých případech i služby, které za ně vykonal někdo jiný.

Vacek je trojnásobným grandslamovým vítězem ve čtyřhře, na okruhu ATP vyhrál pětadvacet deblových turnajů. Tři tituly během sezony 1990 získal právě s Fléglem.

Pro chod tenisového svazu je klíčové, že mezi pěti obviněnými právnickými osobami samotný ČTS nefiguruje. Údajně má jít pouze o společnosti ovládané Fléglem a Vackem.

Z pohledu Národní sportovní agentury tak není důvod, aby tenisovému svazu zastavila čerpání dotací. „V tuto chvíli o ničem takovém neuvažujeme. Předně nedáváme dotace lidem, ale institucím. Dokud nebude ukončené vyšetřování, nechtěli bychom dělat žádné nevratné kroky, které by mohly ovlivnit fungování tenisu jako sportu, který svojí výkonností a svými výsledky patří mezi nejúspěšnější sporty,“ sdělil šéf NSA Ondřej Šebek.

Závažnějším problémem je, že turnajová sezona se v Česku už brzy rozběhne plným proudem. A akce nemá za svaz kdo organizovat, za to byl zodpovědný obviněný Flégl.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud