Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šok pro dopingovou hříšnici Valijevovou: Zdrcující vyhazov!

Autor: ČTK, pl

Ještě ani nedosáhla plnoletosti, ale už platí za jednu z nejkontroverznějších krasobruslařek na světě. Aby toho ale nebylo málo, tak Kamila Valijevová (17), u které se prokázal pozitivní test na doping, nyní zažila další šok. Musela si totiž poslechnout nekompromisní verdikt!

Krasobruslařka Kamila Valijevová po čtyřletém zákazu činnosti za doping přišla o místo v ruské reprezentaci. Z výběru ji vyloučilo ruské ministerstvo sportu, informovala agentura RIA Novosti. Valijevová měla pozitivní test na ruském šampionátu v prosinci 2021, čtyřletý distanc jí na konci letošního ledna uložila sportovní arbitráž CAS.

Vyloučení Valijevové z reprezentace potvrdil generální ředitel ruské krasobruslařské federace Alexander Kogan. „Valijevová nyní není součástí národního týmu. Všechno bylo provedeno v souladu s předpisy," řekl agentuře TASS.

Nyní sedmnáctiletá Valijevová na velké mezinárodní akci závodila naposledy na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu, kde vyšel její pozitivní test na trimetazidin najevo. Kvůli tomu se dosud čeká na výsledky týmové soutěže, v níž Valijevová pomohla Rusku k vítězství.

Ze ZOH byla diskvalifikována a ruský výběr se propadl na bronzovou příčku za USA a Japonsko. Těsně za ním zůstala po rozhodnutí mezinárodní federace ISU čtvrtá Kanada, která se ale proti tomu odvolala. Požaduje přičtení dvou bodů za zlepšení pozice po vyřazení Valijevové, což by znamenalo posun na třetí příčku před Rusko.

Valijevová přišla také o evropský titul z roku 2022 a čtvrté místo z individuální olympijské soutěže. Od začátku března 2022 ruští a běloruští krasobruslaři na mezinárodní scéně závodit nesmějí, protože je ISU vyloučila kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Tento trest trvá dosud. Valijevová má zastavenou činnost do prosince 2025, kdy jí bude 19 let.

Kontroverzní krasobruslařka Kamila Valijevová (17) přišla o místo v ruské reprezentaci
Kontroverzní krasobruslařka Kamila Valijevová (17) přišla o místo v ruské reprezentaci