9. ledna 2023 • 10:29

9 nejočekávanějších her roku 2023: na co se těšit a co vás nemine

Autor: Ladislav Novák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V letošním roce se na nás valí opravdu velké množství kvalitních titulů. Vybrat ty nejzajímavější nebylo lehké, ale pokusili jsme se.



Tak jsme se úspěšně přehoupli do roku 2023. Je na čase skončit s bilancováním, zpětným ohlížením, vzpomínáním apod. Nastala totiž ta správná chvíle hledět opět do budoucnosti. A co se té herní týče, rok 2023 vypadá více než slibně. Covidové dozvuky už snad můžeme hodit za hlavu, chystají se totiž pravé a nefalšované herní žně, přesně takové, jaké si pamatujeme z minulosti. Trochu z nedočkavosti a trochu ze zajímavosti jsme projeli oznámené tituly na letošní rok a přinášíme vám stručný přehled toho nejlepšího, na co se můžeme těšit, alespoň tedy na základě mých žánrových preferencí. Letos bude opravdu z čeho vybírat, já osobně to však vnímám následovně:

Starfield

Nemůžeme začít ničím menším než dalším megaprojektem Bethesdy, vesmírnou odyseou Starfield. Odložme stranou tradiční skepsi, tohle bude naprostá bomba. Po několika patchích teda rozhodně, s obtížnějším rozjezdem už ale tak nějak počítáme. Bethesda to snad ani jinak neumí.

StarfieldFoto Bethesda, Starfield

Čeká nás masivní sci-fi RPG odehrávající se v roce 2330, kdy lidstvo kolonizovalo část Mléčné dráhy. V období křehké rovnováhy mezi klíčovými frakcemi United Colonies a Freestar Collective budete prozkoumávat široký vesmír a nové kultury. Budete čelit hrozbám v podobě žoldáků, vesmírných pirátů, náboženských sekt, fanatických organizací či nepříznivým podmínkám v rámci jednotlivých planet. Dle vývojářů se můžeme těšit až na 40 hodin dlouhou příběhovou linku, kterou doplní další desítky hodin vedlejšího obsahu.

Starfield v sobě bude kombinovat klasické pozemní cestování a bloudění vesmírem. Údajně bude možné přistát kdekoli. Samozřejmostí je bohatý RPG systém, který bude vycházet z předchozích titulů vývojářů. Opomenuta ale rozhodně nezůstane ani akční složka, což ostatně napovídá i samotný trailer. Něco nám zkrátka říká, že tohle bude opravdu nezapomenutelný zážitek a dost možná nový milník v herní historii. Podaří se vývojářům nastavit nové herní hranice? A hlavně, zmůže se už konečně Bethesda na nějaký hladký launch? Tohle všechno a mnohem více se dozvíme v prvním kvartálu roku 2023, kdy hra vyjde exkluzivně na PC a konzoli Xbox.

Star Wars Jedi: Survivor

Studio Respawn Entertainment nám v roce 2019 přineslo po dlouhé době konečně slušnou hru z univerza Star Wars. Star Wars Jedi: Fallen Order sice mělo své mouchy, namátkou kritizované metroidvania prvky nutící hráče proházet stejné trasy opakovaně nebo trochu chaotičtější souboje s větším počtem nepřátel najednou, i tak šlo o poměrně povedou záležitost vyznačující se perfektní hratelností, skvělým výtvarným zpracováním a zejména tou správnou Star Wars atmosférou. Hra sbírala pozitivní hodnocení nejenom u recenzentů (metacritic PS4 = 79), ale i u samotných hráčů (metacritic PS4 7,6).

Star Wars Jedi: SurvivorFoto Respawn Entertainment, Star Wars Jedi: Survivor

Vývojáři a ani samotný hlavní hrdina Cal Kestis však neřekli poslední slovo. Pokud se nic nezmění, 17. března totiž na PC, konzole PlayStation 5 a Xbox Series dorazí pokračování s podtitulem Survivor. Vývojáři slibují podobné mechaniky, na jaké jsme si zvykli v prvním díle, lákají však na hlubší příběh a mnohem komplexnější a intenzivnější zážitek. Opět se tak můžeme těšit na akční adventuru plnou adrenalinových soubojů, ale rovněž výzvy v podobě enviromentálních puzzlů.

Celý příběh se bude odehrávat pět let po prvním díle série. Reálný představitel hlavního hrdiny Cameron Monaghan v jednom z rozhovorů popisuje Fallen Order jako příběh o dospívání a ztrátě vlastní rodiny. Dost možná nás tak čeká silná emotivní jízda plná filozofických otázek spojených s lidskou existencí. Popravdě neočekáváme žádné výraznější inovace, věříme však, že se vývojáři poučí z vlastních chyb a doručí hráčům ultimátní a nezapomenutelný zážitek. Potenciál totiž tahle značka rozhodně má.

Diablo IV

Brány pekla už nebudou uzavřeny dlouho. Narušení křehké harmonie mezi dobrem a zlem se blíží, pokračování legendárního Diabla je na spadnutí. A je třeba si přiznat, že Blizzard Entertainment má po mobilním výstřelku Diablo Immortal co napravovat. Ne snad, že by šlo o vyloženě špatnou hru, ale systém mikrotransakcí mnohé hráče přinejmenším pěkně namíchnul. Navíc mobilní platforma určitě není pro tenhle kult tou nejideálnější.

Diablo IVFoto Blizzard Entertainment, Diablo IV

Do vydání sice chybí ještě poměrně dlouhá doba, neboť hru můžeme očekávat až 6. června, nějaké ty herní záběry už na svět ale unikly. Navíc, a to je maximálně potěšující, první dojmy z beta verze, která byla určena vybraným médiím, jsou více než pozitivní. Údajně se můžeme těšit na parádní a skutečně hutnou atmosféru, obrovské množství herního obsahu a pochopitelně též obrovskou dávku návykové customizace. Ostatně právě tyhle přednosti byly pro celou sérii vždy klíčové.

Podle dostupných informaci Diablo 4 nabídne celkem 5 hratelných tříd, kterými budou Druid, Barbarian, Sorceress, Rogue a Necromancer. Samozřejmostí jsou zcela odlišné zbraně, kouzla, ability apod. Svoji postavu navíc budeme piplat na základě nepřeberného množství vybavení. Milovníci lootování si tak rozhodně opět přijdou na své. Chybět nebude ani oblíbený multiplayer, především tedy ve formě klasické kooperace. Ostatně rubání démonů ve více hráčích je vždy zábavnější. Dostane se však i na PVP režim, ve kterém budete moci změřit síly s ostatními pekelníky. Zkrátka a jednoduše, čeká nás klasický Diablo zážitek plný soubojů, lootování, upgradování, levelování a zase bojování, jen v roce 2023. Nenáročná, ale maximálně uspokojivá zábava. To čekání bylo skutečně dlouhé, věříme tedy v něco opravdu výjimečného! Titul vychází na klasickou sestavu PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S a Xbox One.

Hogwarts Legacy

Vývojáři z Avalanche Software nás poslední rok pěkně vytrápili. Nejdříve naservírovali ohromující oznámení týkající se vydání Hogwarts Legacy a následně přispěchali s řadou odkladů. Nyní se už ale zdá, že je titul konečně připraven a my se tak můžeme těšit na opravdu, ale opravdu ohromující zážitek, dost možná i hru roku. Pevně tak věříme, že poslední oznámená data tj, 10. únor 2023 pro PC, PS5 a Xbox Series X/S jsou již definitivní. Majitelé starších konzolí PS4 a Xbox One si dle jízdního řádů budou muset počkat do 4. dubna, na Nintendo Switch potom hra zavítá až uprostřed léta, konkrétně 25. července. Takto roztříštěný launch není úplně tradiční, věříme však, že bude ku prospěchu věci a vývojáři se budou moci plně soustředit na jednotlivé verze.

Hogwarts LegacyFoto Avalanche Software, Hogwarts Legacy

Příběh Hogwarts Legacy se bude odehrávat v 19. století, tedy v období, které předcházelo tomu, které důvěrně známe z knih či filmů o Harry Potterovi. Rozhodně však není důvod k obavám z neznámého světa či nového prostředí. Navštívíme totiž mnoho ikonických míst jako je např. Zapovězený les nebo Prasinky. Hra nabídne otevřený svět a jak tomu u RPG žánru bývá, rovněž i propracovaný editor postav. Potěšující je rovněž možnost výběru jedné ze čtyř kolejí, samozřejmě dle vlastních preferencí.

Klíčovým prvkem hry bude pochopitelně magie, okolo které se bude celá hratelnost točit. Vývojáři slibují dvě desítky nejrůznějších kouzel různého charakteru. A pokud se nebudete úplně štítit, nebude chybět ani černá magie. Titul je možné předobjednávat ve třech různých edicích, vedle klasiky je totiž připravena též Deluxe nabízející mimo kosmetických doplňků též přístup do hry o tři dny dříve a pochopitelně sběratelská se steelbookem a soškou. Ať už se rozhodnete jakkoli, určitě nebudete litovat. Tahle výprava do Bradavic bude jistě epická.

Forspoken

Co si budeme povídat, Forspoken vypadalo z prvotních trailerů o dost lépe než v samotném demu, které vývojáři z Luminous Productions nedávno uvolnili. Popravdě jsme se nemohli ubránit mírnému rozčarování, ale stále doufáme v povedenou hru. Ostatně sami vývojáři po vlně kritiky klidnili hráčské emoce a upozorňovali na skutečnost, že šlo pouze o speciálně vytvořenou hratelnou ukázku, která měla za úkol přiblížit herní mechanismy. Plná hra jako taková prý bude o mnoho lepší.

ForspokenFoto Luminous Productions, Forspoken

Vydání je už za rohem, titul se totiž dostane do oběhu již 24.ledna, takže snad nás Luminous Productions netahá za nos. Potenciál totiž tohle akční RPG rozhodně má a rozhodně se řadí k jednomu z těch očekávanějších titulů prvního kvartálu. Těšit se mohou majitelé konzolí PS5, respektive hráči na PC. Hlavní hrdinkou bude mladičká Frey Holland z New Yorku, která byla prostřednictvím portálu vtažena do země Athia. Zde hlavní hrdinka objeví své speciální schopnosti a postaví se silám tohoto tajemného světa. Tou největší hrozbou bude jistě hlavní antagonistka Sila, která je jednou z vůdčích postav Athie.

Forspoken představuje akční RPG s prvky parkuru a silným vlivem magie. Vývojáři si připravili celou řadu nejrůznějších schopností a abilit tak, aby v těžké konkurenci zaujali hráče. Těšit se tak můžete na útoky z blízka i z dálky, možnost ovládat živly, předvádět efektivní komba apod. Samozřejmostí je také nejrůznější vylepšování a levelování, jak už je u RPG zvykem. Velkým lákadlem je rovněž otevřený fantasy svět, který by při dobrém designu mohl hře zaručit úspěch. Nechme se překvapit, vydání je už za rohem. Tak snad vývojáři napraví dojem z nepříliš povedené ukázky, kterou v průběhu prosince vypustili.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Vlajková loď Nintenda The Legend of Zelda dostane pokračování. Tahle informace už určitě není tajemstvím. Jak by také ne, vždyť Legend of Zelda: Breath of the Wild z roku 2017 je rozhodně jednou z nejúspěšnějších her minulé generace konzolí, a pokračování s podtitulem Tears Of the Kingdom tak automaticky jednou z nejočekávanějších her letošního roku. Majitelé Nintenda Switch se titulu dočkají 12. května 2023.

The Legend of Zelda: Tears of the KingdomFoto Nintendo, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Informací o pokračování zatím vývojáři do světa nevypustili mnoho, je však více než pravděpodobné, že titul naváže na první díl, a to jak z hlediska hratelnosti, stylizace, tak pochopitelně i samotné hratelnosti. Jistě nás tak čeká poutavé vyprávění, ohromující herní svět, nějaké ty lehčí RPG prvky a řešení nejrůznějších puzzlů. Co se samotného příběhu týče, v současné době můžeme víceméně pouze odhadovat na základě představených trailerů, v tomto ohledu se tak nebudeme pouštět do hlubších analýz. Dle vývojářů by však mělo jít o přímé pokračování prvního dílu.

Pokud se na tento očekávaný titul chystáte a nehráli jste první díl, máte ještě dostatek času všechno napravit. A popravdě to rozhodně doporučujeme. Na Tears of the Kingdom pochopitelně pracuje stejný tým jako na jejím předchůdci, tedy Nintendo EPD. Už to dává určitou jistotu trefy do černého. Je dost pravděpodobné, že nás čeká nový vrchol Nintenda, který opět nastaví laťku na dlouhé roky dopředu.

Wo Long: Fallen Dynasty

Králem soulslike žánru je bezesporu studio Fromsoftware. V posledních letech jsme však svědky příchodu nových konkurenceschopných titulů, které trápí nejenom naše ovladače. Špičkou v oboru je jistě rovněž Team NINJA, který prostřednictvím dvou dílů NIOH ukázal, že Dark Souls či Bloodbourne rozhodně nemusí být nedosažitelné. Nový projekt plánovaný na letošní rok nese název Wo Long: Fallen Dynasty a zavede nás do středověké Číny, kde se postavíme hordě tuhých nepřátel.

Wo Long: Fallen DynastyFoto Team Ninja, Koei Tecmo, Wo Long: Fallen Dynasty

Na titul se můžeme těšit již 3. března a dorazí na klasickou sestavu PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One. Předplatitelé služby Xbox Gamepass navíc budou mít možnost stahovat hru v rámci předplatného již od samotného launche. Jak již samotné žánrové zasazení napovídá, půjde o akční RPG, které bude stavět především na tuhém, avšak maximálně responzivním soubojovém systému, který bude hráče posouvat na hranice šílenství. Opět pochopitelně očekáváme hardcore hratelnost. Mimo herní mechaniky zaměřující se na tradiční čínské bojové umění bude k dispozici též magie. Vývojáři rovněž slibují větší herní svět ve srovnání s NIOH.

Příběh se bude odehrávat na konci vlády dynastie Chan a bude zahrnovat reálné události v kombinaci s fantasy čínskou mytologií. Nečekají nás tak pouze lidští nepřátelé, ale rovněž množství démonických potvor. S vytvořenou postavou tak budeme brázdit toto atraktivní prostředí a zjednávat pořádek na zemi. Dopomoci k tomu nám mají desítky různých zbraní, levelování postavy a kompletně přepracované herní mechanismy, které budou přizpůsobeny tematicky. Všechno to zní opravdu slibně a je jasné, že naše gamepady dostanou pěkně zabrat. Dost možná se opět všichni sejdeme na psychiatrii.

S.T.A.L.K.E.R. 2

Čekání na pokračování kultovního STALKERA už je pořádně dlouhé. A vlastně ani není úplně jisté, jestli letos opravdu skončí. Dle posledních informací vývojářů z GSC Game World je však termín vydání v roce 2023 stále v platnosti. Titul bude dostupný na PC a konzoli Xbox Series S/X. Dobrou zprávu máme pro všechny předplatitele služby Gamepass, neboť zde bude tahle očekávaná akce dostupná ihned po vydání.

S.T.A.L.K.E.R. 2Foto GSC Game World, S.T.A.L.K.E.R. 2

Jak již všichni jistě víte, vývoj hry byl zbrzděn zejména vlivem války na Ukrajině. Vývojáři byli nuceni zanechat svých aktivit a přesunout valnou část svého týmu do Prahy. Už z tohoto důvodu je zejména u nás na titul soustředěna nemalá pozornost. Zajímavostí rovněž zůstává, že díky událostem posledního roku došlo k malé kosmetické změně v názvu, neboť původní podtitul Heart of Chernobyl byl upraven na Heart of Chornobyl, tedy ukrajinskou jazykovou verzi.

Příběh hry se bude odehrávat v okolí černobylské jaderné elektrárny, ostatně jako první díl. Navštívíme tak řadu proslulých míst. V kůži hlavního hrdiny se vydáme do radiací zamořené zóny, abychom prozkoumali ta nejtemnější místa. Do cesty se nám postaví nejenom lidští nepřátelé, ale pochopitelně též zmutované zrůdy. Vypořádávat se též budeme muset s nehostinným prostředím plným překážek a nástrah. Příběh hry bude zasazen do otevřeného světa a bude zahrnovat množství survival prvků. Ve své podstatě můžeme počítat s podobným konceptem, jako v jedničce. Připraveno pochopitelně bude velké množství zbraní a nejrůznějších vychytávek, které napomůžou v boji o život. Potěšující zprávou je rovněž fakt, že hra dorazí s oficiálním překladem ve formě titulků. Tahle výprava do zóny tak bude ještě intenzivnější. Vývojáři mimo singleplayeru navíc slibují také multiplayer.

Final Fantasy XVI

Pokračování spletité ságy Final Fantasy sice v našich končinách nepatří mezi ty neočekávanější hry roku, v celkovém měřítku jde však o obrovskou událost a titul si jistě najde mnoho nedočkavých fanoušků i v západním světě. Mezi ně se rozhodně můžeme řadit i my. Dle posledních informací se na tuhle mega výpravu můžeme těšit 22. června 2023, kdy titul vychází. Důležité je upozornit, že půjde o časovou exkluzivitu pro konzoli PS5, pravděpodobně však pouze do konce letošního roku. Co bude následovat potom nemůžeme s jistotou potvrdit.

Final Fantasy XVIFoto Creative Business Unit III, Final Fantasy XVI

Co však můžeme potvrdit je příběh odehrávající se ve zcela novém světě. Ostatně jak už bývá u této série zvykem. Tentokrát zavítáme do světa Valisthea, ve kterém se vše točí okolo krystalů Mothercrystals, které zásobují zemi tvz. aetherem. Hlavním hrdinou bude rytíř Clive Rosfield, kterého doplní mladý princ Joshua a Jill Warrick usilující o mír mezi znepřátelenými národy. Zní to na první dobrou trochu komplikovaně a také to rozhodně komplikované bude. Můžeme se tak jistě připravit na hutný a pěkně zamotaný příběh o zradě, přátelství, válce, nenávisti apod.

V rámci hratelnosti můžeme očekávat podobný přístup, jaký byl nastaven u předchozího dílu. Půjde tedy opět o akční RPG s real-time soubojovým systémem.  Naoki Yoshida, producent hry však potvrdil, že oproti předchozím dílům se budeme soustředit pouze na hlavního hrdinu. Ovládání zbytku téhle veselé kopy tak bude pravděpodobně zavrhnuté. Trailery nám naznačují velkolepou jízdu a výpravu do ohromujícího fantasy světa, které si rozhodně nemůžeme nechat ujít. České lokalizace se pravděpodobně nedočkáme, i tak se na tuhle událost neskutečně těšíme.

Tím ale nekončíme

Ale ani to rozhodně nebude v roce 2023 všechno. Zapomínat bychom neměli ani na očekávané remaky Dead Space či Resident Evil 4, čeká nás rovněž pokračování Alan Wake II, superhrdinská akce Suicide Squad: Kill The Justice League, nový Assassin's Creed s podtitulem Mirage, rubačka Street Fighter 6 nebo vesmírný Kerbal Space Program 2. V podstatě bychom mohli pokračovat hodně dlouho, neboť ty vyhlídky jsou skutečně hodně pozitivní. Jen nás tak vlastně napadá, kde vezmeme čas a peníze? A jak to v roce 2023 herně vidíte vy? Na co se těšíte nejvíce?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud