29.8.2019 • 05:00

Češka ve 12 přišla o nohu, teď přeplavala La Manche. Co je hrdinka zač?

Vstoupit do diskuse
0

Česká plavkyně Markéta Pechová jako první handicapovaná žena zdolala kanál La Manche. Svou cestu začala na pláži u britského Doveru, odkud se vydala do francouzského Calais. Úžinu dokázala překonat ve skvělém čase 12 hodin a 31 minut. 



Markéta Pechová ve dvanácti letech přišla o pravou nohu kvůli nádoru na stehenní kosti. Ačkoliv se zdálo, že je závažná nemoc úspěšně za ní, rakovina se po roce opět vrátila. Tentokrát si závažná nemoc vybrala její plíce. Musela podstoupit transplantaci kostní dřeně, díky které se jí nakonec podařilo zákeřnou chorobu porazit.

I přes závažná onemocnění a amputaci nohy žila dnes čtyřicetiletá Pechová už od mládí aktivně. V pubertě začala s atletikou. Soustředila se na vrhačské disciplíny - hod koulí, diskem a oštěpem. Ve dvaceti však vyzkoušela plavání, u kterého už zůstala. V současné době patří mezi nejlepší dálkové plavkyně u nás. Jelikož handicapovaní sportovci až na vyjímky v této disciplíně nesoutěží, řadí se na závodech po bok zdravých plavců, kterým je rovnocenným soupeřem.

To dokázala i minulý týden v neděli, když za 12 hodin a 31 minut překonala kanál La Manche. Stala se tak pětadvacátým českým plavcem, který úžinu přeplaval a svým časem mnohé z nich dokonce předčila. Za sebou nechala i tři zdravé plavce, kteří zdolali kanál ve stejný den.

Ačkoliv se její cesta obešla bez větších problémů, zažila během ní několik nepříjemných momentů. Ten první nastal, když ji chvíli po startu požahala medúza. Pechová to však rozhodně nechtěla vzdát. Vždyť byla teprve na začátku své cesty. Plavkyně se musela potýkat také se studenou vodou, která měla na některých místech pouhých 12 stupňů. Nakonec však po více než dvanáctihodinovém boji slavila zasloužený úspěch.

Markéta Pechová a 12 hodin a 31 minut překonala kanál La Manche.Foto TJ Slavia Liberec


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}