9.3.2020 • 12:59

Silnou imunitou proti bacilům a virům. Začněte s pravidelným pohybem

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální období naší imunitě příliš nepřeje. Chladné počasí, teplotní výkyvy, málo světla i nedostatek vitamínů a minerálních látek. Všechny tyto faktory představují pro náš organismus riziko zesílené aktuální epidemií koronaviru. Posilování našeho imunitního systému bylo důležité právě tak na začátku zimního období jako i teď. Co pro to udělat?



Jedním z klíčů pro vybudování silné imunity je mnohými podceňovaný pohyb. Na fungování imunitního systému se podílí bílé krvinky, které bojují proti virům a bakteriím.

„Bílé krvinky dokáží být docela líné. Cvičení je mobilizuje tím, že zvyšuje pohyb krve. Díky tomu mohou dělat svou práci snadněji a hledat a ničit rizika v nejrůznějších částech těla,“ vysvětlil profesor Arne Akbar, předseda Britské společnosti pro imunologii pro britský web The Guardian.

To, že jsou lidé, kteří pravidelně sportují méně náchylní k onemocnění, potvrzuje také studie vydaná v roce 2007. Ta zkoumala výskyt onemocnění horních cest dýchacích u třech skupin lidí – nesportovců, rekreačních sportovců a profesionálů. Výsledky výzkumu ukázaly, že nemocemi horních cest dýchacích, jako byla například rýma, trpěli nejméně rekreační sportovci. Ohroženými skupinami naproti tomu byli nesportovci a profesionálové.

„Vrcholoví sportovci jsou vůči infekcím citliví. Extrémní cvičení totiž může mít na imunitní systém negativní dopad,“ objasnil profesor Akbar. Přiměřený pohyb však z dlouhodobého hlediska rozhodně patří k faktorům, které imunitu posilují. Zvyšuje obranyschopnost proti infekcím a snižuje prozánětlivou odpověď organizmu.

Fyzická aktivita navíc pomáhá bojovat s civilizačními chorobami, prospívá našim svalům, srdci, plicím či trávení. V neposlední řadě se díky cvičení vyplavují endorfiny, tedy hormony štěstí, které jsou zdrojem dobré nálady.

Běháním proti nemocem

S posilováním imunity není nikdy pozdě začít. Ke zvýšení obranyschopnosti může přispět například pravidelný běh a to i v zimě. Nezapomeňte však na vhodné oblečení, abyste si z tréninku neodnesli naopak pořádnou rýmu.

Oblečení vrstvěte. Jednotlivé vrstvy by měly být z funkčních materiálů, které dobře odvedou pot. Na bavlnu naopak zapomeňte. Navlhlé zmrzlé oblečení není na těle rozhodně nic příjemného.

Pokud potřebujete k běhu motivaci, zapište se na závod, na který budete trénovat. Svou kondičku si pak můžete přijít otestovat třeba na náš iSport LIFE závod, který se koná už 26. dubna v Milíčovském lese. Čeká na vás 6,4 kilometru dlouhá trať a připravena bude i její speciální zkrácená verze pro děti.

Kromě skvělé běžecké atmosféry vás čeká bohatý doprovodný program spojený se sportovními osobnostmi. Jednou z prvních potvrzených hvězd je rapper a bojovník Otakar Petřina alias Marpo. Právě s ním budete moci poměřit své síly, protože se akce zúčastní coby jeden ze závodníků. 

Informace o registraci a další potřebné detaily najdete ZDE.

Loni na iSport LIFE Columbia závody dorazil například Martin Erat
Loni na iSport LIFE Columbia závody dorazil například Martin Erat


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}