Autor: ivp
20.4.2020 • 09:13

Zvládneme to, vyzývá Koukalová. A pomáhá studentům s povinnou četbou

Vstoupit do diskuse
0

Po biatlonu se vrhla do spousty aktivit a tohle je další z nich. Pomoci studentům i v této těžké době koronaviru se rozhodla bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová, která se svou kamarádkou Petrou Čihákovou v těchto dnech rozbíhá speciální projekt, jenž má změnit pohled na knihy a povinnou literaturu. Sama zde přitom využívá svou další dovednost, malování. O co jde?



Ví, že to teď není pro nikoho lehká doba. V souvislosti s pandemií koronaviru vyzývala sama na svém Facebooku k nošení roušek a dodržování současných nařízení vlády. A sama šla i několikrát příkladem.

„Aktuální situace je těžká pro všechny. Určitě máme všichni na prvním místě zdraví. To je to nejzásadnější a s tím souvisí především respektování všech opatření, kterými chráníme nejen sebe, ale hlavně své okolí. Já se snažím být maximálně nápomocna své rodině a svým nejbližším. Rozhodně si ale také uvědomuji, že je nutné řešit běžné fungování od pracovních záležitostí počínaje studijními povinnosti studentů konče,“ přiznávala Gabriela Koukalová .

Vedle statusů na sociálních sítích se však rozhodla přidat svůj díl pomoci i jinak. Speciálním projektem, který by měl přitáhnout nyní doma setrvávající studenty k literatuře.

„Se svojí kamarádkou Petrou Čihákovou máme společnou zálibu a tou je četba knih. Zároveň obě víme, že právě čtení knih není mezi dětmi, mládeží a vlastně ani dospělými příliš „in“. Když nastala aktuální situace spojená s mnohými omezeními, napadlo nás, jestli tak trochu nepomoci studentům s povinnou četbou. Jak si všichni pamatujeme ze školních lavic, do výuky českého jazyka patřila i tato neoblíbená povinná četba. Drtivá většina z nás však čtenářské deníky pouze opisovala, abychom si splnili své povinnosti a dostali přijatelnou známku. Ani já jsem nebyla v té době jiná. Můj vztah k literatuře se ale s postupem času změnil. Proto nyní chci, společně s Petrou, pomoci studentům tak trochu jinak,“ přiznávala Koukalová.

Ke každému hodnocení knihy přidá Gabriela Koukalová i vlastní ilustraci
Ke každému hodnocení knihy přidá Gabriela Koukalová i vlastní ilustraci

Právě tak se jejich projekt jmenuje, Knihy trochu jinak. A má kreativnější cestou říct jak něco o obsahu, tak i autorech. Sama bývalá biatlonistka má v nich jasnou roli.

„U každé knihy vzniknou dvě videa. V prvním se studenti dozvědí něco o autorovi a o knize samotné. V druhém se pokusíme popsat základní obsah knihy, v kterém jsme se snažili držet formu a styl jazyka, ve kterém je kniha psána abychom ji maximálně čtenáři přiblížili. Já k tomu přidám i svojí vlastní ilustraci, která by měla knihu vystihovat z mého úhlu pohledu. Petra k tomu přidá vlastní báseň inspirovanou danou knihou,“ mínila Koukalová.

Výčet literatury skutečně cílí na klasiky a cílem je právě přitáhnout zájem mladých lidí o čtení.

„Z klasiky je má nejoblíbenější kniha Smrt krásných srnců. Ze současných knih na mě v poslední době nejvíce zapůsobila např. kniha Open od Andre Agassiho nebo Tajný závod od Tylera Hamiltona. Právě dočítám knihu Vladimíra Beneše – Mé cesty do hlubin mozku a jsem moc spokojená,“ prozradila na sebe sama Koukalová.

A věří, že i tuhle těžkou dobu společnost zvládne.

„V první řadě si přeji, aby všichni toto období přečkali ve zdraví. Vše ostatní je řešitelné a já jsem přesvědčená o tom, že to společně zvládneme. Jsme totiž národ, který se umí semknout a tahat za jeden provaz, a to především v dobách, kdy je nám nejhůře. Možná si budeme v budoucnu více vážit věcí, které nám v poslední době přišly příliš jako samozřejmé. A třeba mezi ty věci bude patřit i literatura a čtení knih, včetně těch klasických,“ dodala bývalá vítězka Světového poháru.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}