12. června 2014 • 09:58

Lener chce dostat hokej do škol, ale ví, že půjde o těžký úkol

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český hokej chce nadále výrazně podporovat práci s mládeží a hledá pro to další cesty. Rád by rozvíjel talent dětí už na prvním stupni základních škol, proto iniciuje jednání s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) o přidání hodiny tělocviku navíc. Šéftrenér svazu Slavomír Lener ví, že jde o velký a obtížný úkol, ale věří, že se může proměnit v realitu.


Český svaz ledního hokeje (ČSLH) se při svém snažení spojil s dalšími čtyřmi sportovními svazy (fotbal, basketbal, házená, volejbal) a ve spolupráci s Českým olympijským výborem by rád přiměl MŠMT k rozšíření hodin tělocviku pro děti na prvním stupni základních škol ze dvou na tři. Přinesl by nový režim a prostor pro lekce bruslení a hokeje, ale i dalších sportů, které o změnu usilují.

"Tento projekt 'pět sportů do škol' mě strašně láká. Pokud se nám toto podaří prosadit, budeme spokojeni nejen my, fotbalisti a další. Vidím jako problém, že děti čím dál tím méně hrají a méně hrají spontánně. Věřím, že toto může být krůček k nahrazení her na těch starých pláccích," řekl Lener novinářům s tím, že svaz by i poté na hokejové hodině participoval. Dodal by trenéra, případně pomohl proškolit tělocvikáře. "Aby měl pak třeba alespoň licenci C," nastínil Lener.

Líbí se mu i představa, že si děti zkusí více sportů. "Máme tu takové 'skleníkové děti', které hrají jen hokej, fotbal nebo dělají jen jiný sport, ale neznají další. Jsem přesvědčený, že čím více sportovních her dostanou děti do krve v těch prvních ročnících ve škole, tím lépe. Pak ať se rozhodnou, zda budou hrát hokej, fotbal nebo volejbal," uvedl Lener.

Spolupráce na projektu s ostatními odvětvími v tuzemsku, jež patří mezi nejpopulárnější, podle něho má svou logiku. "Kdybychom to navrhovali samotní jen jako hokejový svaz, asi bychom neměli moc šanci. Proto jsme do toho šli společně s dalšími čtyřmi svazy sportů, které jsou v naší zemi tradiční," vysvětlil Lener. "Pokud by se toto podařilo prosadit, byl bych obrovsky spokojený," dodal.

Věří, že v současnosti už jsou výrazně lépe oproti nedávné minulosti nastavené programy pro reprezentační týmy hráčů od 16 do 20 let. I proto nyní směřuje pozornost svazu o to více k mladším generacím. "Mají vynikající mezinárodní programy, kvalitní trenéry, jsou akademie," vypočítal Lener. "V 'áčku' vidíme momentálně, že je potřeba zapojit nové hráče od 19 do 23 let. Tam dochází k obměně, ale musíme myslet na to, co bude za deset a co bude za dvacet let," zdůraznil Lener.

"Teď se proto chceme v dalších letech věnovat těm nejmenším, tomu podhoubí, dětem od pěti do sedmi let. To znamená kvalitní nábory, hokej do škol, zapojení měst, výstavba nových stadionů," vypočítal Lener nejzásadnější úkoly, které si svaz předsevzal. "Chceme, aby se děti zapojily ve větším počtu, hokej byl pro ně dostupnější a bavilo je to."

Přestože úkolů je mnoho, Lener tvrdí, že nezůstávají pouze na papíře. Svaz se hodně věnuje tomu, aby je dokázal naplnit. "Jsem tu čtvrtým rokem a nikdy jsem nezažil, že by jednání výkonného výboru bylo jen o mládeži, jako tomu bylo naposledy," připomněl Lener.

K naplnění mnoha vizí je však podle něho potřeba větší podpora ze strany státu. "Potřebujeme, aby uvolnil více prostředků. Nemůžeme se v současnosti ani minimálně srovnávat se zeměmi, s nimiž soupeříme. Ve srovnání například se Švédskem a Finskem dává náš stát minimum. U nás to hodně financuje svaz, kluby, ale také rodiče. A to bychom chtěli změnit," prohlásil Lener.

Náznakem lepších časů by mohlo být stříbro reprezentační osmnáctky z mistrovství světa. "Nijak to nezveličujeme, ale já jsem přesvědčený, že ano. Naším cílem bylo se za ty čtyři roky ustálit v té první šestce. Když se na to podíváme, dvacítka z pozic mimo play off byla třikrát do šestky, osmnáctka prokazovala už v sedmnáctce, že by na to mohla mít," řekl Lener.

Připomněl v té souvislosti, jak osmnáctka svůj cyklus před třemi lety začala: třemi drtivými porážkami s Ruskem. "Ale postupně se to vyrovnalo. Kluci měli zkušenosti, odehráli spoustu kvalitních zápasů a měli štěstí, jak kvalitní měli trenéry (Jakub Petr, Petr Svoboda). Je to jedno k druhému. Věřím, že to je taková vlaštovka, kdy jsme z té šestky ulétli k medaili, a že se nám to podaří v budoucnu častěji," poznamenal Lener.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud