12. prosince 2014 • 14:13

Polák Milik v Ajaxu zastiňuje Ibrahimovice i Suáreze

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalové superhvězdy Zlatan Ibrahimovic a Luis Suárez se proslavili v Ajaxu Amsterodam, kde je však v současnosti zastiňuje polský útočník Arkadiusz Milik. Během úvodních 16 zápasů v dresu nizozemského celku nastřílel hned 17 gólů, tedy více než za stejné období oba slavní kanonýři dohromady.


Ibrahimovic začínal v Ajaxu v roce 2001 a během úvodních 16 zápasů jako dvacetiletý dal osm gólů a na dalších šest přihrál. Suárez debutoval rovněž jako dvacetiletý v roce 2007 a za prvních 16 duelů zaznamenal šest branek a dvět asistence. To Milik stihl 17 branek, sedm asistencí a podmaňuje si fanoušky Ajaxu, kteří v něm vidí novou hvězdu.

Švédského kanonýra Ibrahimovice připomíná Milik svým herní projevem. Vysokou postavou si zjednává respekt v šestnáctce, pouští se i do akrobatických kopů zády k brance, kterými je Ibrahimovic proslavený.

Ukázal to například v posledním ligovém utkání s Tilburgem, kdy akrobaticky sklepl centr, spoluhráč mu míč vrátil a Milik vstřelil svůj druhý gól v utkání. Formu pak potvrdil i v Lize mistrů, kde se gólem podílel na výhře 4:0 nad APOELem Nikósie, která Ajaxu vynesla třetí místo ve skupině a postup do Evropské ligy.

V Ajaxu již začíná přerůstat islandského reprezentanta Kolbeinna Sigthórssona. Navíc září i v reprezentaci, kde dal v kvalifikaci o ME tři góly a Polsku tak sám vystřelil čtyři body včetně výhry nad Německem.

"Góly jsou samozřejmě pro mě jako útočníka důležité, ale ještě se necítím jako jednička Ajaxu. Vím, že mám stále na čem pracovat," řekl Milik po utkání s Tilburgem. "Prožívám teď skvělé období, ale věřím, že mě ještě lepší čeká. Musím však pokračovat v nastolené cestě," dodal útočník, který v klubu získává zkušenosti i od nizozemské legendy Dennise Bergkampa.

Otázkou je, zda Milik v Ajaxu zůstane. Patří totiž Leverkusenu, který ho do Nizozemska jen zapůjčil. Ajax sice má opci, kterou by měl uplatnit a zaplatit za něj kolem dvou milionů eur, ale skvělé výkony polského útočníka již poutají pozornost dalších klubů v čele s Juventusem a Neapolí.

"Zatím nebylo nic rozhodnuto, ale umím si představit, že Ajax využije na konci sezony opci," řekl sportovní ředitel Leverkusenu Rudi Völler. Milikův záměr zůstat v Ajaxu potvrdil i hráčův agent David Pantak. "Je mu zatím pořád jen 20 let, proto se nám zdá nejrozumnější, aby ještě dva tři roky zůstal v Ajaxu a pokračoval ve svém růstu," řekl Pantak.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud