5. listopadu 2015 • 16:31

Na Jakuba se mě každý ptá, říká o jmenovci Tomáš Voráček

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový obránce Tomáš Voráček z Mladé Boleslavi se dodatečně místo zraněného Vladimíra Rotha dostal do výběru české reprezentace a naváže na turnaji Karjala na dosavadních sedm startů z dubna 2013. Tehdy v přípravě na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku debutoval. A už tehdy musel odchovanec Poruby dalším lidem vysvětlovat, že se slavnějším kladenským útočníkem Jakubem Voráčkem má společné pouze shodné příjmení. A nyní opět.


"Každý se mě na to ptá. Já říkám, že někdy kdysi dávno, když se ještě rodiny rozdělovaly, tak je to možné. Ale teď určitě ne. Nejsem typ, že bych pátral ve vzdálené rodině. Ale je to zkrátka jen shoda jmen," řekl novinářům pětadvacetiletý rodák z Ostravy, který hrál extraligu i za Vítkovice a Liberec.

Otázkám, zda není s hvězdou Philadelphie a nejlepším českým hokejistou minulé sezony příbuzný, čelí neustále. "Většinou se ptají ti, kteří hokej tolik nesledují. Znají Kubu, takže jim to musím vždycky vysvětlovat," usmíval se Voráček.

Například v roce 2013 se se jmenovcem v národním týmu těsně minul. Jako reprezentační novic opustil tehdejší výběr trenéra Aloise Hadamczika před šampionátem na severu Evropy, kam pak přicestoval Jakub Voráček. "Párkrát jsme se potkali, známe se, ale že bychom byli kamarádi, to se říci nedá. Já jsem proti němu taky hrál kdysi dávno za juniory nějaké finále extraligy, když byl v Kladně," vzpomněl si urostlý zadák.

Nevybavuje si ale, že by se od té doby někdy potkali v zápase. "Je to výborný bruslař a střelec. Určitě by bylo lepší se s ním potkat spíše v jedné lize nebo třeba v jedné pětce. Ale vážněji, já nerad plánuju jakoukoliv budoucnost, protože jsem se kolikrát spálil. Soustředím se vždy na nejbližší dny nebo konkrétní sezonu a nechávám to volně plynout," uvedl Voráček.

Po Hadamczikovi dostává příležitost v národním týmu i pod novým trenérem Vladimírem Vůjtkem starším, který nahradil Vladimíra Růžičku. Voráček by se rád převedl v dobrém světle. "Doufám, že by ještě něco příjemnějšího mohlo přijít a bude se to stupňovat. Ale je to taky otázka zdraví a spousty věcí kolem toho," upozornil Voráček.

V nominaci českého národního týmu je mezi deseti obránci hned trojice zástupců Mladé Boleslavi. "S klukama jsme se tomu smáli, že z Boleslavi dlouho na reprezentaci nikdo nebyl a teď zrovna tři obránci. Takže jsme tady aspoň nějaká parta kluků z jednoho týmu. Jsme za to rádi," okomentoval to obránce, který do Bruslařského klubu přišel v létě z Liberce.

Defenzivně laděný zadák je rád, že v Mladé Boleslavi dostává hodně prostoru na ledě. "Boleslav mi dala velkou šanci, chytil jsem ji za pačesy a teď doufám, že to tak bude pokračovat," podotkl.

Věří, že klub po loňském premiérovém postupu do play off bude opět hrát o vyšší pozice. "Pro nás je to od začátku sezony velká výzva. Dříve Boleslav každý podceňoval. My si chceme vytvořit co největší respekt, aby se soupeři báli jezdit k nám. Myslím si, že jim není příjemné teď v Boleslavi hrát," řekl.

Přestože působí ve středočeském klubu, v úterý to po dodatečné nominaci na úvodní reprezentační sraz v Praze neměl blízko. "Jel jsem v neděli po zápase v Olomouci do Ostravy. Byl jsem zrovna s rodinou, když mi volali z Boleslavi, že se mám hlásit na srazu. Jen jsem si sbalil a jel jsem do Prahy. Nebyl to ale problém a samozřejmě jsem měl radost. V plánu jsem nic neměl, měli jsme dva dny volna, zkrátilo se to o jeden den," dodal Voráček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud