17. ledna 2018 • 23:30

Filip: Po Španělsku by na nás nikdo nevsadil ani zlámanou grešli

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kouč Jan Filip připustil, že po sobotním debaklu 15:32 od Španělska v úvodním utkání evropského šampionátu by si na postup českých házenkářů ze základní skupiny nevsadil nikdo ani korunu. Národní tým ale následně v pondělí nejprve senzačně udolal úřadující olympijské vítěze Dány a dnes v rozhodujícím duelu porazil Maďarsko 33:27. Filip věří, že nečekaný úspěch pomůže celé české házené.


"Přijeli jsme sem jako outsider a věděli jsme, že pokud máme mít šanci tady uspět, musíme se dostat za hranici našich schopností. Navíc po prvním zápase, kdy jsme se Španělskem prohráli o 17 gólu, by na nás nikdo nevsadil ani zlámanou grešli," citoval svazový web Filipa.

"Dokázali jsme se ale z toho po prvním zápase neuvěřitelným způsobem dostat. Porazili jsme olympijské vítěze, dnes jsme pokračovali a přešli jsme přes dalšího silného soupeře po dalším heroickém výkonu. Pro nás je to pohádka, která pokračuje dál," doplnil jeden ze dvou českých trenérů.

Zatímco výhra s Dánskem znamenala senzaci, Maďarsko sice také bylo favoritem, ale na tak výrazným. "Byl to samozřejmě trochu jiný zápas. Do zápasu s Dánskem jsme šli po velké porážce, dnes už tam bylo trošku očekávání a naděje, že můžeme jít dál. Jsme strašně rádi, že jsme to zvládli. Byl to opět výborný týmový výkon podpořený výbornými výkony jednotlivců. Toto potřebujeme, opět jsme se dostali za naši hranici," liboval si Filip.

Hned 14 góly se blýskl kapitán Ondřej Zdráhala. "Předvedl famózní výkon, vepředu to odstřílel. Zápasy střelecky táhnul. Tolik střelců nemáme, ale Ondrovy góly jsou tady rozhodující. Dnes mu to tam padalo a asi jsme i chtěli víc vyhrát," mínil Filip.

Reprezentanti poprvé od roku 2010 postoupili na ME ze skupiny a navíc si přenesou do další fáze dva body za výhru s Dánskem. "Je to samozřejmě pěkné, ale pro nás je rozhodující, že jsme schopni hrát s takovými týmy a porazit je. I když třeba ne porážet. V prvním zápase jsme se z toho trochu podělali, další dva zápasy byly úplně jiné. Pro nás je obrovský úspěch, že jsme v této skupině prošli dál a navíc se dvěma body," řekl Filip.

"Porazili jsme dva týmy, které mají obrovskou kvalitu. Dánové jsou olympijští vítězové, patří dlouhodobě mezi čtyři nejlepší týmy světa. Maďaři jsou pravidelně na všech šampionátech, jejich hráči mají každý týden konfrontaci s těmi nejlepšími. O to je to cennější," uvedl Filip.

V další fázi, šestičlenné skupině, změří Češi síly s obhájcem zlata Německem, Makedonií a Slovinskem. "Máme před sebou další tři zápasy, které můžou kluky posunout dál. Doufám, že to pomůže našemu týmu, ale i celé české házené. Že si lidé uvědomí, že tohle je cesta. Kluci do toho teď dali všechno, málo lidí nám věřilo. Jsme šťastní, že jsme to zvládli a dostali se za hranici. Bez toho bychom asi jeli dnes domů," dodal Filip.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud