23. ledna 2018 • 12:50

Start Jizerské 50 se kvůli ZOH posunul, ještě zbývá 500 čísel

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pět set startovních čísel ještě zbývá na Jizerskou padesátku. Jednapadesátý ročník klasického závodu seriálu dálkových běhů Ski Classics se pojede 18. února během olympijských her, proto odstartuje o něco později.


Hlavní závod na 50 km klasickou technikou má kapacitu 4800 běžců a 31. ledna končí registrace. "A ještě pět set míst zbývá," řekl David Douša, zástupce pořádající agentury Raul!, a dodal: "Pořád je padesátka chlapskou záležitostí, ale roste počet žen a aktuálně jich je asi pětina z přihlášených."

Největší zájem o start na ČEZ Jizerské padesátce je mezi tuzemskými běžci. Ze zahraničí přijede z 27 států nejvíce Němců, Švédů, Norů a Finů.

Závod se uskuteční během olympiády v Pchjongčchangu, proto pořadatelé posunuli start o půl hodiny. Elitní vlna žen vyrazí na trať v 9:15 a muži v 9:30.

"Posunutí startu bylo jednoduché rozhodnutí. Tohle byla jediná šance, jak být i na ČT Sport," vysvětlil Douša. Celý přenos závodu bude na programu ČT2 a jeho konec zároveň poběží také na kanálu ČT Sport po skončení hokejového utkání se Švýcarskem.

Výhru mezi ženami bude obhajovat Kateřina Smutná. Loni zvítězila v dresu norského týmu, letos nosí barvy uskupení Lukáše Bauera. "Nemůžeme mít nižší cíl než to zopakovat. Obecně bych si přál, aby forma našich běžců vygradovala, protože padesátka je pro nás šance se ukázat divákům i partnerům," řekl Bauer.

Pro závodníky je nově připravena mobilní aplikace. Běžkařům přinese informace o dopravě a nasměruje je na vybrané parkoviště nebo nabídne autobusový spoj. Ukáže počasí, jak namazat lyže, program, výsledky i fotky a také hru o ceny.

Součástí programu Jizerské padesátky je tradičně i třicítka volnou technikou a klasická pětadvacítka. Program v Bedřichově poběží od 16. do 18. února. "Dohromady na všechny závody je přihlášeno aktuálně 6400 běžců," uvedl Douša.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud