V Koreji vyroste pekárna, olympionici se můžou těšit na chléb
"Jsem chlebem odkojený a deset let, co jezdím po závodech, mi vždycky v cizině hodně chybí. A myslím, že to tak často mají i ostatní sportovci," řekl jeden z autorů myšlenky, vodní slalomář a stříbrný kajakář z londýnské olympiády Vavřinec Hradilek. Jméno Karel dostalo pečivo podle kvásku, který si doma připravuje jeho matka.
U vzniku myšlenky stál i předseda olympijského výboru Jiří Kejval. "Výkon se skládá z obrovského tréninku a zátěže, ale i z detailů. A rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je malinký. Chceme, aby se sportovci cítili na olympiádě jako doma. Od Ria vozíme olympionikům matrace a nyní jsme zjistili, že korejský chleba se konzistencí chlebu nepodobá, proto jsme o tom přemýšleli," vysvětlil Kejval.
Při přebírání olympijské kolekce ochutnal chléb mezi prvními hokejový obránce Jakub Nakládal. "Je výborný, chutný," řekl a doplnil: "Je to výborný nápad. Vždycky, když odněkud přiletíme domů, jdu si pečivo koupit jako první."
Pekárna a tuna mouky cestovaly po moři do Koreje dva a půl měsíce. Pecny budou vznikat v Českém domě pod dohledem pekařů ze Sušice. "Každý den napečeme přibližně osmdesát bochníků," prozradil Karel Rendl, jemuž budou v Koreji pomáhat další dva pekaři včetně syna. Část produkce bude odebírat i Slovenský dům.
O chléb nebudou ochuzeni ani fanoušci, kteří vyrazí na Olympijský festival do Brna i Ostravy. K ochutnání bude s pomazánkou k dispozici v pěti variantách.