13. června 2018 • 20:57

Volejbalisté zdolali Turky a jsou ve finále Evropské ligy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští volejbalisté porazili v semifinále Evropské ligy v Karlových Varech Turecko 3:0. Ve čtvrtek si zahrají o trofej a díky postupu pak i příští týden v Portugalsku kvalifikaci o Ligu národů, která nahradila Světovou ligu.


Svěřenci trenéra Michala Nekoly zdolali favorizované Turecko po setech 25:22, 27:25 a 25:20. Ve čtvrtečním finále Evropské ligy se od 19:00 utkají s Estonci, kteří odpoledne v KV Areně také porazili Portugalsko bez ztráty setu.

Český tým po nevýrazných výkonech a rotacích se sestavou v základní skupině podal dnes před domácím publikem ve Final Four koncentrovaný výkon. První set rozhodly úspěšné bloky a nekompromisní útok univerzála Fingera. O vedení 15:12 ještě Češi přišli, ale pak odskočili na 20:18 a koncovku zvládli.

Ve druhé vyrovnané sadě domácí reprezentanti dvakrát stáhli tříbodovou ztrátu. V dramatické koncovce odvrátili setbol a po chybě Turků proměnili svoji druhou šanci na zisk sady. V obraně dokázali v čele s liberem Moníkem krotit turecký servis a bodovali po útocích krajních smečařů. K Fingrovi se přidával šikovný Džavoronok, jenž dnes útočil takřka neomylně s úspěšností 71 procent.

Ve třetím setu náskok domácích narostl až na 12:6, ale vyhráno ještě nebylo. Po jednom sporném momentu a chybách se vedení smrsklo na bod. Uklidnění přinesl oddechový čas a i díky nepřesnostem Turků měli čeští hráči zbytek setu pod kontrolou.

Kvalifikace o Ligu národů pro rok 2019 se uskuteční příští týden od 20. do 24. června. S Čechy, Portugalci a Estonci v ní budou hrát Kazachstán, Kuba a Chile. Šanci postoupit mezi elitu bude mít z města Matosinhos pouze vítěz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud