14. června 2018 • 13:52

Beachvolejbalistky očekávají domácí tlak a věří, že ho zvládnou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hlavní měsíc roku mají před sebou plážové volejbalistky Michala Kvapilová a Kristýna Hoidarová Kolocová. Osmý pár světa se rozehraje o víkendu v Praze na Super Cupu, příští týden se chystá na Světový okruh do Ostravy a za měsíc bude obhajovat stříbro na evropském šampionátu.


"Dobré výsledky jsou Top Ten výsledky. S tím budeme spokojené a z lepšího umístění nadšené, ale nelze očekávat, že budeme všechno vyhrávat," řekla Hoidarová Kolocová na setkání s novináři a dodala: "Na Evropě si na sebe nesmíme klást moc velký tlak. Být jednou druhé neznamená, že příště budeme první nebo pozici obhájíme. Klidně na tom můžeme být hůř a rozhodně to nebude neúspěch."

V letošní sezoně, která začala už v lednu, mají na kontě dvě pátá místa z čtyřhvězdičkových akcí v hale v Haagu a na brazilské pláži Itapema. Nyní podstoupily třítýdenní přípravu a rozehrát se chtějí v pražském klubu Ládví na Super Cupu. "Cílem je vždycky vítězství. Chci, aby holky zapojily nová řešení a zredukovaly počet chyb," prohlásil italský trenér páru Andrea Tomatis.

Určitá nevyrovnanost výkonů pramení z novinek, které vicemistryně Evropy z Jurmaly do hry zapojují. Snaží se co nejvíce nahrávat prsty za každého počasí a hlídají si nespočet maličkostí, které běžné oko nepostřehne. "Někdy na to myslíme až moc a nesoustředíme se. Občas to bolí, jsme na sebe naštvané a tváříme se, proč hraješ tohle, ale víme, že to je dlouhý proces," řekla Hoidarová Kolocová.

V Americe se jim nedařilo v turnaji ani na následném kempu. "Bylo to náročné, ale už to tam probleskává," řekla Kvapilová. "Je to lepší a lepší, začíná to zapadat. Jdeme správným směrem, ale potřebuje to čas," uklidňoval hráčky Tomatis.

Kvapilová dříve nebyla zvyklá nahrávat prsty skoro vůbec a nyní už zvládá devadesát procent. A taky zkouší hrát chytřeji a variabilněji na smeči. "Abych to třeba i strhávala k lajnám a nedávala jako šestkový hráč jen rány do diagonály," uvedla.

V pražském Super Cupu a posléze v Ostravě si vyzkouší hru pod tlakem. Fanoušci se přijdou podívat především na ně a na další český elitní pár Markétu Nausch Slukovou s Barborou Hermannovou. "Učím se s tlakem pracovat, jsem v takové situaci prvně," řekla Kvapilová. Rady bude sbírat právě od Hoidarové Kolocové.

Kolocová ještě v páru se Slukovou vyhrály v Praze na Štvanici před čtyřmi lety turnaj Světového okruhu a o rok později skončily deváté. "Nesmíme být vyplašené, ale říct si, tohle jsme očekávaly, nezblázníme se z toho a budeme hrát dobře, uvolněně. Tlak bude a zvládneme ho," řekla Hoidarová Kolocová.

Po Ostravě budou následovat ještě tři turnaje Světového okruhu a 15. července začne v Nizozemsku mistrovství Evropy. "Los máme příznivý a plánem je zůstat v Haagu," naznačily Češky, že chtějí vyhrát skupinu, aby se na play off nemusely stěhovat. Šampionát se totiž hraje ve čtyřech městech, ale závěr je v Haagu.

Složité bude ME pro kouče Tomatise. Připravuje totiž nejen Hoidarovou Kolocovou a Kvapilovou, ale také pár Ondřej Perušič, David Schweiner, který bude hrát skupinu v Utrechtu. "Budu se přesouvat co nejrychleji," řekl Ital.

Volejbalistky proto s sebou do Nizozemska povezou otce Kvapilové a bývalého extraligového hráče Jana Kvapila. "Najali jsme Míši taťku, aby nám případně pomohl s rozcvičkou. Už to dělal loni v Soči a dobře," řekla Hoidarová Kolocová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud