19. června 2018 • 13:32

Protiimigrační AfD chce, aby Özil a Gündogan na MS skončili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) chce, aby trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw z mistrovství světa v Rusku "poslal domů" Mesuta Özila a Ilkaye Gündogana. Na jejich místo by podle AfD měli přijít hráči, které skutečně těší reprezentovat Německo. Ani více než po měsíci tak neutichá aféra, kterou způsobilo srdečné setkání Özila a Gündogana s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.


Dvojice německých reprezentantů s tureckými kořeny se s Erdoganem sešla v polovině května. Na záběrech ze schůzky je vidět, jak si s tureckým prezidentem třesou rukou a s úsměvem mu předávají své dresy. Gündogan na něj dokonce napsal, že ho věnuje "svému prezidentovi". V Německu chování dvojice fotbalistů vyvolalo vlnu pobouření na veřejnosti i mezi politiky. Oba reprezentanti schůzkou podle kritiků podpořili předvolební kampaň zahraničního autokrata.

Odborník AfD na sport Jörn König dnes aféru znovu připomněl. "V německém týmu s Özilem a Gündoganem nefunguje týmový duch, protože ten, kdo do toho nedává celé srdce, nemůže mít potřebnou bojovnost," prohlásil poslanec. "Jsou reprezentanti, kteří jsou hrdí na naši zem. Özil a Gündogan by měli uvolnit místa v národním týmu hráčům, kteří nevzdávají větší úctu tureckému prezidentovi než německé vlasti," poznamenal také.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud