23. června 2018 • 15:40

Machačová: Věřila jsem, že když se udržím do spurtu, tak to vyjde

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jarmila Machačová se dočkala českého titulu ze silničního závodu, který jí dosud ve sbírce úspěchů chyběl. Má sice zlato z roku 2006 z časovky dvojic, na které dosáhla s Klárou Šintákovou, i dvě individuální prvenství ze souboje s chronometrem z let 2008 a 2012, na triumf ze závodu s hromadným startem si ale musela počkat až do Plzně. Slavila po skvěle takticky zvládnutém boji proti obhájkyni Nikole Noskové.


Dvaatřicetiletá Machačová věděla, že když dovede závěr do spurtu, měla by jakožto nejlepší domácí dráhařka posledních let Noskovou porazit. A tak se také stalo, byť se ji Nosková - s vědomím, že ve finiši nebude tak silná - snažila setřást.

"Věřila jsem, že dojedu na ten poslední kopec s ní. Předtím jela celé kolo na špici, ale já jsem zase jela tři čtvrtě kola v úniku, takže jsem taky vyčerpala hodně sil. Říkala jsem si však, že musím stůj co stůj ustát ten kopec a v tom spurtu už to pak snad dopadne," popsala novinářům Machačová.

Ještě dlouho po dojezdu na ní bylo snadno patrné, jak velkou radost z triumfu má. "Ze silničního hromadného závodu jsem ten vítězný dres ještě neměla, takže to pro mě znamená hodně. Nastoupila jsem asi 180 metrů před cílem. Bylo to proti větru, tak jsem se radši rozhodla na kratší spurt. A ještě deset metrů před koncem jsem tomu nevěřila, že budu mistryní republiky. Až když jsem projela cílem," prohlásila Machačová.

Taktika pražské Dukly nakonec slavila úspěch, i když početný tým neměl vše úplně pod kontrolou. "Měly jsme početní i silovou převahu, vlastně se předpokládalo, že vyhrajeme jako Dukla. Aby se nestalo, co se stalo minulý rok. Jsem ráda, že se to povedlo. Ke konci se nám pak úplně nepovedlo mít to pod kontrolou, ale nakonec jsme to zvládly."

Dukla v součtu s časovkou prožila skvělé dny - ženy v jejích barvách získaly pět ze šesti medailí. "Dnes jsme byly taky dvě na stupních, takže spokojenost. Pochvalu každopádně zaslouží celý tým, holky od začátku nastupovaly a tvořily závod," ocenila Machačová.

Taktika ale nebyla postavená od začátku přímo na ni, zůstávala otevřená. "Chtěly jsme, aby se některé z nás podařilo ujet, a v pokusech o únik jsme se měly střídat. Ale Nikola byla v těch kopcích tak silná, že to bylo potom hodně o té výkonnosti a ne tolik o početní převaze," ocenila Machačová soupeřku.

Na trati byla ale vůči Noskové nekompromisní, a když jely obě v čele, odmítala ji střídat. "Pro mě to byla samozřejmě veliká výhoda, že jsem nemusela spolupracovat a mohla se šetřit na ten kopec. Ale právě to bylo nejdůležitější - zvládnout ten cílový kopec, kde měla Nikola silovou převahu. Myslím, že ani nemůže být naštvaná, protože taková je cyklistika," připustila Machačová.

Český mistrovský dres provětrá brzy na etapovém závodě v Krásné Lípě, ale potom už se dráhová část týmu začne připravovat na dráhové mistrovství Evropy. "Takže potom mě na silnici čeká až na konci srpna Český pohár. A mistrovství světa? To je ještě daleko. A je tam spousta kopců. Asi také nezáleží pouze na mně, jestli tam pojedu, nebo ne," uvedla Machačová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud